Oğul Şah Mesud konuştu: ABD vekaleti yeni Kuzey İttifakı’na verecek
18 yıl önce düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybeden Afgan komutan Ahmet Şah Mesud’un tek oğlu, Afganistan’da babasının misyonunu sırtlanmaya hazırlanıyor.
18 yıl önce düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybeden Afgan komutan Ahmed Şah Mesud’un tek oğlu, Afganistan’da babasının misyonunu sırtlanmaya hazırlanıyor.
ABD ve Taliban arasındaki görüşmeler devam ederken, ABD öncülüğündeki yabancı güçlerinin Afganistan’dan çıkması planı da masada.
ABD sonrası ülkede Taliban karşıtı grupları organize etmek isteyen Ahmed Mesud, yeni bir İslami dalganın önünde set olmak istiyor.
Babasının adımlarını takip eden Mesud, Taliban karşıtı güçleri 'Birleşik Cephe' adında siyasi bir çatı altında birleştirme hamlesinde bulundu. Şu an itibariyle siyasi bir yapı olsa da Birleşmiş Cephe’nin askeri bir hüviyete bürünmesi bekleniyor.
“Binlerce genç silahına sarılabilir”
Kabil’deki evinde AFP’ye konuşan oğul Mesud, “Gerçekten Afganistan’ın ve Afganların geleceğinde artık kanın olmamasını umut ediyorum. Ancak harekete geçmek gerekirse, sadece ben değil yüzlerce, binlerce gencin silahına sarılacağına emin olabilirsiniz. dedi.
Mesud, 5 Eylül’de aşiretinin bulunduğu Pençir ilinde siyasi hareketinin kuruluşunu açıklayacak.
‘Pençir Aslanı’
Batılı işgal güçleri ve savaş ağalarının kıskacında bulunan Afganistan’da, ‘Pençir aslanı’ lakabı ile bilinen Ahmed Şah Mesud Taliban karşıtı klikler için hala sembolik bir isim.
1980’li yıllarda Sovyet işgaline karşı mücadele veren Ahmed Şah Mesud, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından Taliban’a karşı savaşmaya başlamıştı. Önce İran sonra ABD ile yakın ilişkiler kuran Mesud, İslam Emirliği’ne karşı Batı dünyasının desteğini almıştı.
Oğul Mesud, sakal stili ve taktığı Afgan şapkası pakol ile görüntü olarak da babasını andırıyor. Babası suikaste uğradığında 12 yaşındaydı ve bu olaydan iki gün sonra 11 Eylül saldırıları gerçekleşti. Saldırının olası bir Afganistan işgalinde, ABD’nin savaş müttefiki Ahmed Şah Mesud’un ortadan kaldırılması amacı taşıdığı düşünülüyordu.
Mesud, babasının ölümünün ardından İran’daki okulunu bitirdi ve İngiltere’de askeri akademide eğitim gördü.
“ABD giderse ülkeyi Taliban ele geçirir”
Mesud, Afganistan’daki siyasi sistemin kusurları göz önüne alındığında ABD ve Taliban arasında varılacak bir anlaşmanın, ülkenin tamamen Taliban kontrolüne gireceği bir süreci tetikleyeceği görüşünde:
“Afganistan’da gücü dağıtan, tek bir merkezde toplamayan bir sisteme geçmediğimiz sürece asla problemlerimizi çözemeyiz.”
Ahmed Mesud
“Taliban’a bir başarı ve zafer hissi kazandırmak… Bu gerçek endişe, onların meşrulaşması, terör gruplarının tüm dünyaya yayılması için onlara umut aşılamak gerçek endişemiz.”
Mesut, ABD’nin barış görüşmelerinde diğer Afganlara nazaran Taliban’a fazla ayrıcalık tanıdığı görüşünde. Bu durum, oluşacak bir güç boşluğu durumunda Taliban’ın bu boşluğu kolayca dolduracağı anlamına geliyor.
Mesut, “Bu Afganların liderliğindeki bir süreç değil” ifadesini kullanıyor.
“Amerika ve Taliban arasında ve Taliban ile bölgesel güçler arasında bir şeyler oluyor. Afganlar nerede?”
‘Kuzey İttifakı’ yeniden kuruluyor
Mesut, Amerikan güçlerinin alelacele işgali sonlandırmasının Afganistan’ın güvenliğini çöküşe uğratacağı uyarısında bulundu.
Kabil’in kuzeyindeki Pençir bölgesinde ve başka yerlerde bazı milis grupların, ABD sonrasına hazırlık yaptığı ve tekrar silahlandığı bildirildi. Kuzey İttifakı benzeri bir yapılanmanın gerekliliğine dikkat çeken Mesud, “Malesef hükümetin Taliban’la savaşabilme kapasitesi bulunmuyor.” dedi.
1996’da Afganistan’da İslam Emirliği’nin ilan edilmesinin ardından, ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif’i geçici başkent ilan eden gruplar Kuzey İttifakı adı altında Taliban ile savaşa girişmişti.
Kaynak: Mepa News