Pakistan çalkalanıyor: Başbakan Navaz Şerif görevden alındı

Pakistan çalkalanıyor: Başbakan Navaz Şerif görevden alındı

Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif'in yolsuzluk nedeniyle görevden uzaklaştırılmasına karar verildi.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Başbakan Navaz Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, Şerif ailesine Panama belgeleriyle hakkında kara para aklama ve yurtdışında mülk alma suçlamaları nedeniyle açtığı dava sonucunda Başbakan Navaz Şerif'i görevinden uzaklaştırdı. Navaz Şerif'in ömür boyu siyasetten men edilmesine karar verildi.

Şerif, Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrasında istifa ettiğini açıkladı.

Mahkeme ayrıca, Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar'ı ve Pakistan Ulusal Meclisi üyesi ve Başbakan Navaz Şerif'in damadı Muhammed Safdar Avan'ı da görevinden uzaklaştırdı. 

Karar 5 üyeli mahkeme tarafından oybirliği ile alındı.

ŞERİF SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi tarafından görevinden azledilen Navaz Şerif, hakkındaki suçlamaları tamamen reddediyordu. Üç dönem Pakistan Başbakanlığı yapan Şerif'in görev süresinin dolmasına 1 yıldan az bir süre kalmıştı. Şerif, 1990-1993 ve 1997-1999 yılları arasında da başbakanlık yapmış, son olarak 2013'te yeniden başbakan seçilmişti.

Pakistan'da şu ana kadar hiçbir sivil başbakan, görev süresinin sonuna kadar koltuğunu korumayı başaramadı. Konuyla ilgili ikiye bölünen ülkede tartışmalar, yolsuzluk iddiaları ve Pakistan'ın siyasal kültürü üzerinden şekillenmişti. 

Navaz Şerif hakkındaki yolsuzluk dosyası, aylardır ülkenin en önemli gündem maddelerinden biriydi. Başkent İslamabad'da Anayasa Mahkemesi kararı açıklanmadan önce sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı.

ŞERİF HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR NEYİ İÇERİYOR?

Navaz Şerif ve ailesi hakkındaki yolsuzluk soruşturması, Panama merkezli bir hukuk firmasından sızan Şerif'in çocuklarının offshore şirketler üzerinden Londra'da birçok lüks daire aldığını gösteren belgelerle birlikte başladı.

Belgelerin gündeme gelmesi Pakistan'da yoğun tepkiye neden oldu ve Şerif'i politik gücünün kişisel servet edinmek için kullanmakla suçlayan muhalefet Başbakan'ın istifa etmesi istedi. Panama Belgeleri'nde ismi geçmeyen Navaz Şerif ise suçlamaları reddeterek, muhalefetin politik motivasyonlarla hareket ettiğini söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.