Pakistan hava kirliliğiyle mücadele için ilk kez yapay yağmur kullanıyor
Nakvi, yapay yağmur "hediyesinin" Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlandığını söyledi.
Pakistan'da megakent Lahor'daki tehlikeli seviyedeki kirlilikle mücadele etmek amacıyla ilk kez yapay yağmur kullanıldı.
Bulut tohumlama ekipmanıyla donatılmış uçaklar Cumartesi günü, hava kirliliği açısından dünyanın en kötü yerlerinden biri olan Lahor kenti üzerinde uçtu.
Pencap eyaleti geçici başbakanı Muhsin Nakvi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lahor'un en az 10 bölgesinde yağmur yağdı" dedi ve yetkililerin 15 kilometrelik bir yarıçapta suni yağmurun etkisini izlediklerini sözlerine ekledi.
Lahor'daki hava kalitesi son birkaç haftadır özellikle çok kötüydü ve Pencap hükümeti hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için işyerlerinin erken kapatılması ve okulların iki gün daha tatil edilmesi gibi çeşitli taktikler uyguladı ancak bunlar hiçbir işe yaramadı.
Nakvi, yapay yağmur "hediyesinin" Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlandığını söyledi.
Muhsin Nakvi "BAE'den ekipler iki uçakla birlikte yaklaşık 10-12 gün önce buraya geldi. Yağmur oluşturmak için 48 işaret fişeği kullandılar" dedi.
Nakvi, ekibin deneyin etkilerini Cumartesi gecesine kadar değerlendirebileceğini söyledi.
BAE, ülkenin kurak bölgelerinde yağmur oluşturmak için bazen yapay yağmur ya da blueskying olarak da adlandırılan bulut tohumlama yöntemini giderek daha fazla kullanıyor.
Bulut tohumlama işleminde, sarımsı bir tuz olan gümüş iyot, asetonlu bir bileşik içinde bulutların içinde yakılarak yoğunlaşmanın yağmur olarak oluşması teşvik ediliyor.
Nakvi, BAE'nin yılda 1.000'den fazla uçuş gerçekleştirdiğini ve aralarında ABD, Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu düzinelerce ülkede benzer teknolojilerin kullanıldığını belirterek yapay yağmurun güvenliği konusunda halka güvence verdi.
Lahor'un zehirli dumanı
Uzmanlar, çok az yağan yağmurun bile hava kirliliğini azaltmada etkili olduğunu söyledi.
Cumartesi günü Lahor’daki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği tehlike sınırlarının 66 katından daha fazla ölçüldü.
Düşük kaliteli dizel yakıt dumanları ve mevsimlik ekinlerin yakılmasıyla ortaya çıkan dumanın soğuk kış havasıyla birleşerek durgun sis bulutlarına dönüşmesi nedeniyle Pakistan'da hava kirliliği son yıllarda daha da kötüleşti.
Kış mevsimi boyunca Lahor'da yaşayan 11 milyondan fazla kişinin ciğerlerini tıkayan zehirli dumandan en çok Lahor zarar gördü.
Zehirli havayı solumanın sağlık açısından feci sonuçları bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre uzun süreli maruziyet felç, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.
Nakvi, önümüzdeki haftalarda kirliliği önlemek üzere tasarlanmış büyük ölçekli hava temizleyicileri olan duman kulelerinin de kurulacağı kentte daha fazla yapay yağmur uygulaması yapılacağını söyledi.
Güney Asya'da son yıllarda artan sanayileşme, yoğun nüfuslu bölgelerdeki fabrikalardan, inşaat faaliyetlerinden ve araçlardan yayılan hava kirliliğini arttırdı.
Ağustos ayında yayınlanan ve tehlikeli havanın sağlık üzerindeki artan yüküne dikkat çeken bir rapora göre, artan hava kirliliği dünyanın en kirli bölgelerinden biri olan Güney Asya'da ortalama yaşam süresini kişi başına beş yıldan fazla azaltabilir.
Pakistan, küresel karbon emisyonlarının yüzde 1'inden daha azından sorumlu olmasına rağmen iklimden en fazla etkilenen ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
Kaynak: Mepa News