Pakistan'da ordunun nüfuzunu artıracak yasa 'cumhurbaşkanına rağmen' onaylandı
Pakistan'da ordunun nüfuzunu artıracak olan yasaların onaylanma biçimi tepki topladı.
Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, ordunun nüfuzunu artıran iki tartışmalı yasa tasarısını onayladığı iddialarını reddetti.
Yasalar cumhurbaşkanının doğrudan onayı olmamasına rağmen yasalaşarak yürürlüğe girdi.
Pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Alvi, tasarıları imzalamadan iade ettiğini ancak cumhurbaşkanlığı personelinin "kendi iradesine engel olduğunu" söyledi.
Alvi, kendisinin yasaları onaylamadığını, çalışanlarından yasaları iade etmelerini istediğini belirtti. Alvi'ye göre cumhurbaşkanlığı personeli, yasa belgelerini onaysız bir şekilde iade ettiklerini belirtti. Ancak onay veya veto için gereken süre geçtikten sonra Alvi, belgelerin iade edilmediğini öğrendi. Böylece yasalar, cumhurbaşkanının iradesine rağmen yasalaştı.
Pakistan'ın geçici Adalet Bakanı Ahmed İrfan Aslam gazetecilere yaptığı açıklamada, Alvi'nin "onayı kasıtlı olarak geciktirdiğini" ve tasarıları onay yahut veto olmaksızın iade ettiğini söyledi. Aslan, tasarıların 10 gün geçmesine rağmen cumhurbaşkanı tarafından bir eylemde bulunulmadığı için kendiliğinden yasalaştığını da sözlerine ekledi.
As God is my witness, I did not sign Official Secrets Amendment Bill 2023 & Pakistan Army Amendment Bill 2023 as I disagreed with these laws. I asked my staff to return the bills unsigned within stipulated time to make them ineffective. I confirmed from them many times that…
— Dr. Arif Alvi (@ArifAlvi) August 20, 2023
Senato Sekreterliği tarafından yayınlanan gazetede tasarıların "başkan tarafından onaylanmış sayıldığını" belirtti.
Onaylanan iki yasa, askeri istihbarat görevlilerinin kimliklerini ifşa etmeyi suç haline getiriyor ve ayrıca "orduyu karalama suçu" için hapis cezası öngörüyor.
İlk tasarı göre bir istihbarat yetkilisinin, muhbirin ya da istihbari kaynağın kimliğini ifşa edenlere üç yıl hapis ve 10 milyon rupiye (34 bin dolar) kadar para cezası öngörüyor. İkinci tasarı ise ulusal güvenlikle ilgili hassas bilgileri ifşa edenlere beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Pakistan'ın eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de geçtiğimiz gün söz konusu yasalar gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.
Pakistan'da eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi gözaltına alındı
Kaynak: Mepa News