Papua Yeni Gine'de 2000 kişinin toprak altında kaldığı felakette son durum ne?

Papua Yeni Gine'de 2000 kişinin toprak altında kaldığı felakette son durum ne?

Cuma günü meydana gelen heyelandan bu yana sadece altı ceset çıkarılabildi.

Basında yer alan haberlere göre, Papua Yeni Gine'de (PNG) meydana gelen ölümcül toprak kaymasından üç gün sonra bir çift sağ olarak bulundu ve hükümet Birleşmiş Milletler'e 2.000'den fazla kişinin enkaz altında kalmış olabileceğini bildirdi.

Pazartesi günü Güney Pasifik adasının Enga eyaletinde gece boyunca yağan yağmurlar, bölgeyi kaplayan tonlarca molozun tehlikeli bir şekilde yerinden oynayarak kurtarma çalışmalarını engelleyebileceği korkusunu arttırdı.

Acil durum ekipleri bölgeye ulaşmış olsa da, arama kurtarma çalışmaları için gerekli olan ağır ekipman henüz bölgeye ulaşmadı, zira ana yol halen kapalı ve etkilenen bölgeye ulaşmanın tek yolu helikopterler.

Cuma günü meydana gelen heyelandan bu yana sadece altı ceset çıkarılabildi. BM, kurtarma çalışmalarının günlerce sürmesi beklendiğinden olası ölü sayısının değişebileceğini söyledi.

Ancak Pazartesi günü sürpriz bir gelişme yaşandı ve bölge sakinleri yardım çığlıklarını duydukları bir çifti kurtardı.

Johnson ve Jacklyn Yandam, PNG'nin NBC News kanalına çok şanslı olduklarını söyledi ve kurtarılmalarını "bir mucize" olarak nitelendirdi.

"O anda hayatımızı kurtardığı için Tanrı'ya şükrediyoruz. Öleceğimizden emindik ama büyük kayalar bizi ezmedi," dedi Jacklyn ve ekledi: "Yaklaşık sekiz saat boyunca mahsur kaldıktan sonra kurtarılmamızı açıklamak gerçekten çok zor. Bir amaç uğruna kurtarıldığımıza inanıyoruz."

Ancak daha fazla kurtulan bulma umutları giderek azalıyor.

PNG Ulusal Afet Merkezi, BM'ye gönderdiği bir mektupta heyelanın "2.000'den fazla insanı canlı canlı gömdüğünü ve büyük bir yıkıma yol açtığını" belirtti.

"Kayalar düşmeye devam ediyor"

BM son güncellemesinde, PNG yetkililerinin enkazı temizlemeye ve bölgeye erişimi iyileştirmeye odaklandığını belirterek, yerel yetkililere insanları taşıma, yiyecek ve su dağıtma ve tahliye merkezleri kurma konusunda yardımcı olduğunu söyledi.

Gece boyunca, harabeye dönen köylerden 60 kilometre uzaklıktaki eyalet başkenti Wabag'da iki saat boyunca şiddetli yağmur yağdı. İletişimin sınırlı olduğu afet bölgesinden henüz bir hava raporu alınamadı.

BM Uluslararası Göç Örgütü'nün PNG'deki misyon şefi Serhan Aktoprak, Associated Press'e verdiği röportajda, enkaz ile aşağıdaki toprak arasına su sızdığını ve bunun da yeni bir heyelan riskini arttırdığını söyledi.

Aktoprak, "Beni kişisel olarak gerçekten çok endişelendiren şey hava durumu, hava durumu, hava durumu" dedi. "Çünkü toprak hala kayıyor. Kayalar düşmeye devam ediyor."

Hava koşullarına rağmen Aktoprak, ABC News ile yaptığı ayrı bir röportajda, acil durum ekiplerinin, bölge sakinleri durmalarını isteyene kadar hayatta kalanları aramaya devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.