Papua Yeni Gine'deki toprak kaymasında en az 670 kişinin öldüğü tahmin ediliyor

Papua Yeni Gine'deki toprak kaymasında en az 670 kişinin öldüğü tahmin ediliyor

Yetkililer, devasa enkaz yığınının her iki tarafında daha güvenli zeminlerde tahliye merkezleri oluşturmaya çalışıyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Papua Yeni Gine'de (PNG) meydana gelen büyük bir toprak kaymasında ölenlerin sayısını 670'in üzerinde tahmin ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler teşkilatının Güney Pasifik ada ülkesindeki misyon şefi Serhan Aktoprak Pazar günü yaptığı açıklamada, revize edilen ölü sayısının Yambali köyü ve Enga il yetkililerinin Cuma günkü heyelanda 150'den fazla evin toprak altında kaldığına dair hesaplamalarına dayandığını söyledi.

Bir önceki tahmin 60 evdi.

Aktoprak, "Şu anda 670'ten fazla kişinin toprak altında olduğunu tahmin ediliyor" dedi.

"Toprak kaymaya devam ettiği için durum korkunç. Başkent Port Moresby'de bulunan Aktoprak, "Su akıyor ve bu durum herkes için büyük bir risk oluşturuyor" diye ekledi.

Yerel yetkililer Cuma günü ölü sayısını 100 ya da daha fazla olarak açıklamıştı. Pazar gününe kadar sadece beş ceset ve altıncı bir kurbanın bacağı çıkarılırken, aralarında bir çocuğun da bulunduğu yedi kişi tedavi altına alındı.

Bu arada acil müdahale ekipleri, tonlarca ağırlığındaki kaygan toprak ve ülkenin dağlık bölgelerinde yaygın olan kabile çatışmaları kurtarma çalışmalarını tehdit ettiği için büyük heyelandan kurtulanları daha güvenli bir yere taşıyorlar.

PNG'deki CARE Avustralya insani yardım grubu temsilcisi Justine McMahon'a göre, altyapının hasar görmesi de kurtarma ve yardım çalışmalarının bölgeye ulaşmasını zorlaştırdı.

"Zemin oldukça dengesiz, bu da kurtarma ekiplerinin içeri girmesini zorlaştırıyor. Ana yol da yaklaşık 200 metre kadar kesilmiş durumda, bu da yardım çalışmalarını zorlaştırıyor" dedi.

Araba büyüklüğünde kayalar

Ağır hafriyat ekipmanı henüz Port Moresby'nin 600 kilometre kuzeybatısındaki dağlık bölgeye ulaşmadı.

Bazı noktalarda, araba büyüklüğünde kayalar, sökülmüş ağaçlar ve çalkalanmış topraktan oluşan heyelanın 8 metre derinliğinde olduğu düşünülüyor.

Yardım kuruluşları, felaketin köyün çiftlik hayvanlarını, yiyecek bahçelerini ve temiz su kaynaklarını yok ettiğini söyledi.

Hükümet yetkilileri, üç ila dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan devasa enkazın her iki tarafında daha güvenli yerlerde tahliye merkezleri kurmaya çalışıyor.

McMahon Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "Toprak henüz oturmadı" dedi.

Kapanan otoyolun yanı sıra, yardım taşıyan konvoylar güzergahın yaklaşık yarısındaki bir köyde aşiret çatışmalarıyla ilgili risklerle karşı karşıya kaldı. Konvoyların güvenliğini PNG askerleri sağlıyor.

Hükümetin Salı gününe kadar resmi olarak daha fazla uluslararası yardım talep edip etmeyeceğine karar vermesi bekleniyor.

Yakın komşusu ve PNG'nin en cömert dış yardım sağlayıcısı olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya, müdahale ekiplerine yardım etmek için daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını kamuoyuna açıklayan hükümetler arasında yer alıyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.