"Philips, Türkiye'deki şifreli görüşmeleri dinlemesi için ABD'ye yardım etti"

"Philips, Türkiye'deki şifreli görüşmeleri dinlemesi için ABD'ye yardım etti"

Hollandalı teknoloji devi Philips'in, Türkiye'de şifreli iç görüşmeleri dinleyebilmesi için ABD'ye yardım ettiği iddia edildi.

Amerikan ve Alman istihbaratlarının tüm dünyaya şifreli iletişim cihazı satan Crypto AG'yi satın aldığının ortaya çıkmasının ardından Philips'in eski çalışanı kriptolog Cees Jansen, Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihaz satıldığını söyledi.

Hollandalı basın kuruluşu Argos'a konuşan Jansen, ABD'li Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), Philips'ten yardım aldığı süreci anlattı.

Almanya yardım etmek istemedi

Jansen, şifresini kırmayı kolaylaştırdıkları cihazın Aroflex ismindeki bir teleks olduğunu açıkladı. Söz konusu cihaz NATO üyeleri arasında güvenli iletişimi sağlamak için kullanılıyordu.

Ancak Türk hükümeti, kendi elçilikleri ile iletişim kurmak ve iç görüşmelerde kullanmak üzere cihazdan satın almak istedi. Jansen'e göre NSA ise cihazı, kırılması kolaylaştırılmış olarak Türklere satmak istedi. Almanya bu konuda iş birliğini reddetti. Bunun üzerine ABD'liler, görüşmeleri Hollanda istihbaratı ve üretici firma Philips ile devam ettirdi.

Piyasadakilerden farklı, yeni bir cihaz

Aroflex'in üreticileri Philips ve Siemens, açık pazarda da söz konusu cihazın bir türünü satıyordu. Şirket içinde "Beroflex" şeklinde adlandırılan cihazın kırılması, orijinal Aroflex'e göre daha kolaydı.

Ancak Türkiye'ye doğrudan "Beroflex" satmaları durumunda Türk hükümetinin bunu fark edeceğini söyleyen Jansen, "Benden Aroflex görünümlü ama aslında Beroflex olan bir cihaz üretmemi istediler" açıklamasını yaptı.

Zamanında yapılanı sorgulamadığını ve patronlarının talebini yerine getirdiğini söyleyen Jansen, fikir değiştirdiği için açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde The Washington Post gazetesinin yayımladığı bir haberde Amerikan ve Alman istihbarat birimlerinin 120'den fazla ülkeye şifreleme cihazı satan Crypto AG'yi satın aldığını ortaya çıkarmıştı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.