Polonya Ukrayna'ya asker göndermeye mi hazırlanıyor?

Polonya Ukrayna'ya asker göndermeye mi hazırlanıyor?

Röportaj Polonya'nın Gazeta Wyborcza, İtalya'nın La Repubblica ve İspanya'nın El Pais gazetelerinde yayınlandı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Kiev'in Rusya'nın ilerleyişini püskürtmek için mücadele ettiği bir dönemde Salı günü yayınlanan açıklamalarında Polonya'nın Ukrayna'ya asker göndermeyi göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi ancak Sikorski Polonya birliklerinin ne tür bir görev üstleneceğini net olarak belirtmedi.

Ukrayna'nın NATO müttefikleri savaştan zarar gören ülkeye Rus işgalini püskürtmek için gereken süre boyunca para ve silah yardımı yapma sözü verirken, ülkeye asker gönderme olasılığını genellikle göz ardı ettiler.

Bir röportajda Polonya'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazır olup olmadığı sorulduğunda Sikorski şunları söyledi: "Bunu göz ardı etmemeliyiz. Putin'in niyetimiz konusunda tahmin yürütmesine fırsat vermemeliyiz."

Röportaj Polonya'nın Gazeta Wyborcza, İtalya'nın La Repubblica ve İspanya'nın El Pais gazetelerinde yayınlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 26 Şubat'ta Paris'te düzenlenen bir konferansta Ukrayna'ya asker gönderme konusuna açıklık getirmiş ve Batılı askerlerin yardımcı olabileceği alanlardan birinin Ukrayna'daki Ukraynalıları eğitmek olduğunu söylemişti.

Sikorski de daha önce NATO birliklerinin Ukrayna'da bulunmasının "ihtimal dışı olmadığını" söylemişti.

Pazartesi günü Ukrayna'nın genelkurmay başkanı, Fransız askeri eğitmenlerin yakında Ukrayna'daki eğitim merkezlerini ziyaret etmelerine izin veren belgeleri imzaladığını açıklamıştı.

Rusya, Kiev'in 2023 karşı taarruzunun iyi mevzilenmiş Rus birliklerine karşı ciddi bir ilerleme kaydedememesinden bu yana Ukrayna'da giderek toprak kazanmakta ve Kiev güçleri silah ve mühimmat tedarikindeki gecikmeler nedeniyle zor durumda kalmış vaziyette.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.