Polonya'da kedilere 'istilacı tür' sınıflandırması yapıldı
Polonya'da saygın bir bilim enstitüsü kuşlara ve doğal yaşama verdikleri zararın altını çizerek evcil kedileri "istilacı yabancı tür" olarak sınıflandırdı.
Polonya'da saygın bir bilim enstitüsü kuşlara ve doğal yaşama verdikleri zararın altını çizerek evcil kedileri "istilacı yabancı tür" olarak sınıflandırdı. Enstitünün bu kararı 'kedi severlerin' tepkisini çekerek tartışma başlattı.
Kamu kurumu Polonya Bilimler Akademisi'nden Biyolog Wojciech Solarz, Akademi'nin Doğa Koruma İnstitüsü'nün ulusal veri tabanında kedileri "istilacı yabancı türler" listesine kaydetti.
Solarz aynı listede 1786 başka türün yer aldığını ve şu ana kadar böyle bir karmaşa yaşanmadığını söyledi. Solarz, evcil kedilerin 1787. tür olarak kaydedilmesiyle başlayan tartışmanın medyadaki "enstitünün kedilere ötanazi çağrısı yaptığı" gibi yanıltıcı haberlerden kaynaklanmış olabileceğini belirtti.
Solarz, avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısı dikkate alındığında, kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı etkisi olduğuna dair bilimsel fikir birliğinin arttığını açıkladı.
Solarz istilacı yabancı türler arasına dahil edilmek için gerekli kriterlerin "kediler tarafından yüzde 100 karşılandığını" söyledi.
Sınıflandırmaya eleştiriler: 'İnsanlar hangi listede?'
Biyolog Solarz, geçtiğimiz hafta bir televizyon programında kedilere ilişkin çıkarımına meydan okuyan bir veterinerle karşı karşıya geldi.
"Mutlu Kedi" kitabının yazarı Veteriner Dorota Suminska, biyoçeşitliliğe zarar veren kirlilik ve kuşların uçarken ölümüne yol açan uzun binalar gibi nedenleri gündeme getirdi.
"İnsanların istilacı olmayan yabancı türler arasında olup olmadığını sormak istiyorum" diyen Suminska kedilerin haksız yere çok fazla suçlandığını savundu.
Solarz ise kedilerin sadece Polonya'da her yıl 140 milyon kuş öldürdüğünü öne sürdü.
Akademi temmuz ayı başlarında tartışmaya atıfta bulunarak enstitünün hayvanlara yönelik her türlü zulme karşı olduğunu bildirdi. Bununla birlikte kedilere ilişkin sınıflandırmanın Avrupa Birliği kriterlerine uygun olduğu belirtildi.
Enstitü, kedilerin muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce Orta Doğu'nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildiğini ve bunun da bu türü bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa'ya yabancı hale getirdiğini kaydetti.
Enstitü ayrıca kedi sahiplerine kuşların yavrulama döneminde kedilerinin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlamalarını önerdi.
Solarz ise sınıflandırma nedeniyle çıkan tartışma için "Benim köpeğim var ama kedilerle bir alıp veremediğim de yok." dedi.
Kaynak: Euronews