Polonya'nın Avrupa Birliği'nden çıkması tartışılıyor
Son dönemde yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve demokratik değerler konusunda eleştirilen Polonya ilgili, AB'den çıkması anlamına gelen 'Polexit' tartışılmaya başlandı.
Polonya Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarındaki bazı maddelerin ülkenin anayasasına aykırı olduğuna hükmetmesi Varşova ve Brüksel arasında krize yol açtı.
Son dönemde yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve demokratik değerler konusunda eleştirilen ülkeyle ilgili, AB'den çıkması anlamına gelen 'Polexit' tartışılmaya başlandı.
Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen partileri, Polonya'nın kararını kınamak için Komisyonu, AB fonlarının en büyük alıcısı olan ülke için yapılan ödemeleri dondurmaya çağırdı.
Polonya'da alınan karar, AB kurumlarında ve üye ülkelerde tepkiyle karşılandı.
AB Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, "Polonya'nın AB hukukunun üstünlüğüne karşı aldığı karara tüm araçlarla yanıt vereceğiz" dedi.
Uluslararası Af Örgütü, "Polonya'da adalet için yeni bir kara gün" açıklaması yaptı.
"Birliğin kurucu ilkelerine meydan okumak"
Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, "Polonya'da bugünün kararı sonuçsuz kalamaz. AB hukukunun önceliği tartışılmaz olmalıdır. Bunu ihlal etmek, Birliğimizin kurucu ilkelerinden birine meydan okumak anlamına gelir." ifadesini kullandı.
Fransa'nın Avrupa Bakanı Clement Beaune, Polonya'nın yüksek mahkemesinin AB hukukunun üstünlüğünü reddeden kararının "AB'ye karşı bir saldırı" olduğunu söyledi. Almanya da Polonya'yı AB ortak kurallarını "tamamen" uygulamaya çağırdı.
Avrupa Halk Partisi'nden (EPP) bir sözcü, "Polonya'daki gayri meşru Anayasa Mahkemesi, AB Antlaşmalarının Polonya yasalarıyla uyumlu olmadığını ilan ederek ülkeyi Polexit yoluna soktu" dedi.
Sol görüşlü S&D Grubu, "Polonya'da kara bir senaryo gerçekleşiyor. Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) tarafından yönetilen Mahkeme, AB temellerini ihlal ederek AB hukukunun önceliğini göz ardı etti. AB hukuku temelinde karar veren Polonyalı hakimler kovuşturmayla karşı karşıya kalabilir" açıklaması yaptı.
Yeşiller'in Alman üyesi Daniel Freund, açıklamayı, "Bugünün kararı Polonya vatandaşları için en acı verici olacak. Dondurulmuş AB fonlarının maliyetini üstlenmek zorunda kalacaklar" şeklinde değerlendirdi.
Kaynak: Euronews