Putin 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'yi ziyaret etti

Putin 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'yi ziyaret etti

Putin ziyaret öncesinde bir başkanlık emri yayınlayarak Moskova'nın Kuzey Kore ile "kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması" imzalamak istediğini söyledi.

Kuzey Kore devlet medyası, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Çarşamba günü Pyongyang havaalanına varışında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i karşılamasından kısa bir süre sonra, iki liderin "en derin düşüncelerini" paylaştıklarını ve ülke ilişkilerini geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Kuzey Kore'nin başkentine 24 yıl aradan sonra ilk kez ziyarette bulunan Putin, her iki ülkenin de uluslararası izolasyonla karşı karşıya olduğu bir dönemde, onlarca yıllık Rusya-Kuzey Kore ilişkilerini yeniden şekillendirmesi muhtemel bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, iki ülkenin ortaklığının "çok kutuplu yeni bir dünyanın inşasını hızlandıran bir güç" olduğunu ve Putin'in ziyaretinin dostluk ve birliklerinin yenilmezliğini ve sürekliliğini gösterdiğini söyledi.

Rusya, Kuzey Kore ile ısınan bağlarını Washington'u iğnelemek için kullanırken, ağır yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore Moskova'dan siyasi ve ekonomik destek ile ticaret vaatleri aldı.

ABD ve müttefikleri, Rusya'nın Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla yasaklanan füze ve nükleer programlarına yardım edebileceğinden korktuklarını söylüyor ve Pyongyang'ı Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında kullandığı balistik füzeleri ve top mermilerini sağlamakla suçluyor.

Moskova ve Pyongyang ise silah transferi iddialarını reddediyor.

Kim, Putin'i Rus liderin uçağının yanında el sıkışarak, kucaklaşarak ve sohbet ederek karşıladı. İkili daha sonra aynı limuzinle Kumsusan Devlet Konuk Evi'ne gitti.

p1.webp

Rus Interfax haber ajansının Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov'dan aktardığına göre Çarşamba günkü programda iki lider arasında birebir görüşmelerin yanı sıra gala konseri, devlet resepsiyonu, şeref kıtası, belge imzalama ve basına açıklaması yer alıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip bir üyesi olan Rusya'nın Kuzey Kore'ye yönelik tüm yaklaşımını yeniden değerlendirdiğinin bir işareti olarak Putin, ziyareti öncesinde Pyongyang'ı ABD'nin ekonomik baskı, şantaj ve tehditlerine direndiği için övdü.

Putin, Kuzey Kore'nin ana iktidar partisi gazetesinin ön sayfasına taşıdığı makalesinde, "Batı tarafından kontrol edilmeyen alternatif ticaret ve karşılıklı çözüm mekanizmaları geliştirme" ve "Avrasya'da eşit ve bölünmez bir güvenlik mimarisi inşa etme" sözü verdi.

Washington'daki 38 North programında analist olan Rachel Minyoung Lee, Putin'in makalesinin Kuzey Kore'nin ekonomik büyümesi için Rusya'nın başını çektiği Batı karşıtı bir ekonomik blok içinde bir fırsat olduğunu ima ettiğini ve bunun Kim Jong Un'a muhtemelen cazip gelen bir mesaj olduğunu yazdı.

Lee bir raporunda, "Eğer Pyongyang Rusya'yı ekonomisini iyileştirmek için uzun vadede uygun bir ortak olarak görüyorsa - bu bazılarına mantıksız gelse de - ABD ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışması için daha da az teşvik var demektir" dedi.

Putin ayrıca ziyaret öncesinde bir başkanlık emri yayınlayarak Moskova'nın Kuzey Kore ile "kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması" imzalamak istediğini söyledi. Ushakov bu anlaşmanın güvenlik konularını da içereceğini söyledi.

Ushakov anlaşmanın başka bir ülkeye karşı olmayacağını, yalnızca "daha fazla işbirliği için olasılıkları özetleyeceğini" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.