Putin: Rusya Batılı hedefleri vurmak için başka ülkelere gelişmiş silahlar tedarik edebilir

Putin: Rusya Batılı hedefleri vurmak için başka ülkelere gelişmiş silahlar tedarik edebilir

Yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Batı'nın son eylemlerinin uluslararası güvenliği daha da zayıflatacağını ve "çok ciddi sorunlara" yol açabileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın silahlarını Rus topraklarına saldırmak için kullanmasına izin vermesine karşılık olarak Rusya'nın Batılı hedefleri vurmak üzere başkalarına uzun menzilli silahlar sağlayabileceği uyarısında bulundu.

Putin ayrıca Moskova'nın egemenliğine yönelik bir tehdit görmesi halinde nükleer silah kullanmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etti.

Yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Batı'nın son eylemlerinin uluslararası güvenliği daha da zayıflatacağını ve "çok ciddi sorunlara" yol açabileceğini söyledi.

Putin, "Bu onların Rusya Federasyonu'na karşı savaşa doğrudan müdahil oldukları anlamına gelir ve biz de aynı şekilde hareket etme hakkımızı saklı tutuyoruz" diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya, Kiev'e tedarik ettikleri uzun menzilli silahlarla Rus topraklarındaki bazı hedefleri vurma izni verdi.

Çarşamba günü Batılı bir yetkili ve ABD'li bir senatör, Başkan Joe Biden'ın Amerikan silahlarının Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkiv'i savunmak gibi sınırlı bir amaçla kullanılmasına izin veren yeni onaylı talimatı uyarınca Ukrayna'nın Rusya içinde saldırı düzenlemek için ABD silahlarını kullandığını söyledi.

Yetkili, hassas bir konuda kamuya açık yorum yapma yetkisine sahip olmadığından isminin gizli kalması koşuluyla konuştu.

Putin, Batı tarafından tedarik edilen bazı silahların kullanılmasının, bu ülkelerin askeri personelinin füzeleri kontrol etmesini ve hedefleri seçmesini gerektirdiğini belirterek, bu nedenle Moskova'nın dünyanın başka yerlerinde "asimetrik" adımlar atabileceğini söyledi.

ABD ordusu ise Ukrayna'ya sağladığı füzeleri kontrol etmediğini ya da hedefleri belirlemediğini söyledi.

Putin, "Eğer bu tür silahları bizim topraklarımızda saldırılar düzenlemek ve bizim için sorun oluşturmak üzere savaş bölgesine göndermeyi mümkün görüyorlarsa, neden dünyanın bazı bölgelerine, Rusya'ya bunu yapan ülkelerin hassas tesislerine saldırılar düzenlemek için kullanılabilecekleri aynı türden silahlar tedarik etme hakkına sahip olmayalım?" dedi.

Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunu düşüneceğiz" dedi.

Rusya'nın nükleer silah kullanma yoluna gidip gitmeyeceği sorusuna Putin, bu silahı kullanma koşullarının Moskova'nın güvenlik doktrininde açıkça belirtildiğini söyledi.

"Nedense Batı'da Rusya'nın bunu asla kullanmayacağına inanıyorlar" dedi.

Rusya'nın nükleer doktrini için "Orada ne yazdığına bakın" dedi.

"Birilerinin eylemleri egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyorsa, elimizdeki tüm araçları kullanmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz."

Putin, Rusya'nın savaş alanındaki nükleer silahlarının bile İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Japonya'ya karşı kullandıklarından çok daha güçlü olduğunu söyledi.

Uluslararası haber ajanslarının üst düzey yöneticilerine üç saati aşkın bir süre konuşan Putin, Kasım ayındaki Amerikan başkanlık seçimlerini Biden ya da Donald Trump'ın kazanmasından bağımsız olarak Rusya-ABD ilişkileri açısından hiçbir şeyin değişmeyeceğini de söyledi.

Putin, "Amerikan halkının seçeceği herhangi bir başkanla birlikte çalışacağız" dedi.

"Kesinlikle samimiyetle söylüyorum, seçimlerden sonra Amerikan siyasetinde Rusya açısından bir şeylerin değişeceğine inandığımızı söyleyemem" diye ekledi.

"Biz öyle düşünmüyoruz. O kadar ciddi bir şey olmayacağını düşünüyoruz."

Putin ayrıca Trump'ın geçen hafta sus payı davasında suçlu bulunmasının "mahkeme sisteminin iç siyasi mücadelenin bir parçası olarak kullanılmasının" bir sonucu olduğunu söyledi.

Rus lider çeşitli konularda sorulara muhatap oldu ancak Ukrayna'da iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar oturuma damgasını vurdu.

Putin, Batı'nın Ukrayna'daki çatışmaları sona erdirmek için fırsatları olduğunu ancak bunları değerlendirmediğini iddia ederek, bir zamanlar Biden'a yazdığı iddia edilen ve Washington'un Kiev'e silah tedarikini durdurması halinde çatışmaların iki ya da üç ay içinde sona erebileceğini söyleyen bir mektubu örnek gösterdi.

Rusya'nın askeri kayıpları sorulduğunda Putin, çatışmalar sırasında hiçbir ülkenin bu bilgiyi açıklamayacağını söyledi ancak ayrıntı vermeden Ukrayna'nın kayıplarının Rusya'nınkinden beş kat daha fazla olduğunu iddia etti.

Putin ayrıca Ukrayna'nın 1.300'den fazla Rus askerini esir tuttuğunu, Rusya'da ise 6.400'den fazla Ukraynalı askerin tutulduğunu söyledi.

Bu iddialar bağımsız olarak doğrulanamadı ve bazı Batılı tahminlere göre Rusya'nın kayıpları Ukrayna'nınkinden çok daha fazla.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.