Putin Ukrayna'da ateşkes şartını açıkladı

Putin Ukrayna'da ateşkes şartını açıkladı

İsviçre'de Rusya'nın davet edilmediği bir barış konferansının öncesinde konuşan Putin, Ukrayna'nın talep ettiği şartlarla tamamen çelişen bir dizi koşul ortaya koydu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın NATO hedeflerinden vazgeçmesi ve Moskova'nın hak iddia ettiği dört Ukrayna bölgesinden güçlerini çekmesi halinde Rusya'nın ateşkes yapacağını ve barış görüşmelerine başlayacağını söyledi.

İsviçre'de Rusya'nın davet edilmediği bir barış konferansının öncesinde konuşan Putin, Ukrayna'nın talep ettiği şartlarla tamamen çelişen bir dizi koşul ortaya koydu.

"Koşullar çok basit" diyen Putin, bunları Ukrayna birliklerinin doğu ve güney Ukrayna'daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin tamamından çekilmesi olarak sıraladı.

Putin, "Kiev'de böyle bir karara hazır olduklarını ve bu bölgelerden gerçek anlamda asker çekmeye başlayacaklarını açıklar açıklamaz ve ayrıca NATO'ya katılma planlarından vazgeçtiklerini resmen duyurur duyurmaz - bizim tarafımızda, derhal, kelimenin tam anlamıyla aynı dakikada, ateşi kesme ve müzakerelere başlama emri gelecektir" dedi.

"Tekrar ediyorum, bunu hemen yapacağız. Doğal olarak eş zamanlı olarak Ukrayna birliklerinin ve diğer askeri unsurlarının engelsiz ve güvenli bir şekilde geri çekilmesini de garanti edeceğiz."

Rusya savaşın üçüncü yılında Ukrayna topraklarının neredeyse beşte birini kontrol ediyor. Ukrayna, barışın ancak Rus güçlerinin tamamen geri çekilmesi ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesiyle sağlanabileceğini söylüyor.

İsviçre'de hafta sonu yapılacak ve 90'dan fazla ülke ve kuruluşun temsilcilerinin katılacağı zirvenin toprak konularından uzak durması ve bunun yerine Ukrayna'da gıda güvenliği ve nükleer güvenlik gibi konulara odaklanması bekleniyor.

Kremlin, Rusya'nın temsil edilmediği bir toplantının "faydasız" olacağı görüşünde.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.