Putin ve Modi'nin Moskova'daki görüşmesinin detayları neler?

Putin ve Modi'nin Moskova'daki görüşmesinin detayları neler?

Putin Kremlin'deki görüşmede Hindistan ve Rusya'nın "ayrıcalıklı bir stratejik ortaklık" ile birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Moskova'da gerçekleştirdikleri resmi görüşmede iki ülke arasındaki yakın ve onlarca yıllık ikili ilişkilere övgüde bulundular.

Putin Kremlin'deki görüşmede Hindistan ve Rusya'nın "ayrıcalıklı bir stratejik ortaklık" ile birbirine bağlı olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret geçtiğimiz yıl yüzde 60 oranında arttı. Hindistan Ticaret Bakanlığı'na göre, Hindistan'ın Rusya'dan yaptığı petrol ve gübre ithalatı en büyük payı oluştururken, bu rakam 65 milyar dolara ulaştı.

Modi, Moskova'daki Hint toplumu temsilcileriyle yaptığı toplantıda "Her Hintli, Rusya'nın iyi ve kötü zamanlarda Hindistan'ın dostu olduğunu kalbinde hisseder" dedi.

"Bu ilişki güçlü bir karşılıklı güven ve saygı temeline dayanmaktadır."

73 yaşındaki Modi ayrıca Putin'in liderlik vasıflarına da övgüde bulundu.

Hindistan tarihsel olarak Rusya ile iyi ilişkilere sahip olmakla birlikte, giderek daha agresif hale gelen Çin karşısında Hindistan ile yakın çalışmak isteyen Batılı ülkelerle de yakın bağlara sahip.

Öte yandan Rusya'nın Çin ile olan yakın ilişkisi Hindistan için bir tehlike oluşturuyor.

Modi Salı günü yaptığı açıklamada "Hindistan yeni, gelişmekte olan, çok kutuplu dünya düzeninin güçlü bir ayağı olarak görülüyor" şeklinde konuştu.

"Hindistan barış, diyalog ve diplomasi hakkında konuştuğunda tüm dünya dinliyor. Dünya ne zaman bir krizle karşı karşıya kalsa, Hindistan ilk koşan ülke oluyor."

Modi hükümeti Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı konusunda pragmatik bir duruş sergilemeye çalışıyor.

Batı'nın yaptırımları nedeniyle Rus petrolü ucuz olduğu için Hindistan en büyük alıcılardan biri haline geldi. Aynı zamanda Hintli liderler defalarca tarafları diyalog kurmaya çağırdı.

Modi'nin Moskova ziyareti sırasında Putin, dikkatini Ukrayna ihtilafına bir çözüm bulmaya adadığı için Hintli lidere teşekkür etti.

71 yaşındaki Putin, Ukrayna'da savaş suçu işlediği iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama emri nedeniyle uluslararası temaslarında kısıtlamalara maruz kalıyor.

Modi'nin Rusya ziyareti programı Pazartesi gününden bu yana özenle hazırlanıyor. Putin konuğunu Moskova'nın dış mahallelerindeki evinde kabul etti.

Kremlin'e göre, ikili sadece üç saat konuşmakla kalmadı, aynı zamanda elektrikli bir arabada birlikte seyahat ettiler ve bir at gösterisi izlediler.

Ancak Modi'nin Moskova'da Putin'i sıcak bir şekilde kucaklaması, Kiev'de bir Rus füzesi tarafından tahrip edilen bir çocuk hastanesinin görüntüleriyle aynı zamana denk geldi. Modi'nin ziyareti Batı'daki pek çok liderin yanı sıra Ukrayna yönetiminden de sert eleştiriler aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy X hesabından yaptığı paylaşımda "Dünyanın en büyük demokrasisinin liderinin Moskova'da böyle bir günde dünyanın en kanlı suçlusuyla kucaklaştığını görmek büyük bir hayal kırıklığı ve barış çabalarına indirilen düşük bir darbedir" dedi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum