Putin'den INF gerilimine ilişkin açıklama: Nasıl sonuçlanacağını iyi hesap edin
ABD ile ilişkiler konusunda mesajlar veren Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rus parlamentosuna hitaben yaptığı yıllık konuşmasında, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan (INF) çekilmesine atfen, “silahlanma yarışını ilk başlatan ülkenin Rusya olmayacağını ancak ABD'nin Avrupa’da füze sistemi konuşlandırması halinde anında karşılık verileceğini” belirtti.
Putin, ABD ile Soğuk Savaş döneminde imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nı askıya alma kararı konusunda çatışmacı olmayacağını, Rusya’nın bu karara cevaben füze konuşlandırmak için ilk adımı atmayacağını söyledi. Ancak olası bir silahlanma yarışı konusunda bugüne kadarki en ciddi açıklamalarını yapan Putin, ABD'nin yeni füze sistemi konuşlandırması halinde Rusya’nın kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirtti.
"Bu işin nasıl sonuçlanacağını hesap etsinler"
Putin, “Bu işin nasıl sonuçlanmasını istedikleri konusunda düşünmek onların hakkı. İyi bir muhasebe yapabiliyorlar mı? Yapıyorlarsa geliştirdiğimiz silah sistemlerinin hızını ve menzilini hesap etsinler” diye konuştu. Putin’in bu sözleri parlamentoda yoğun alkış aldı.
Putin, “Rusya, sadece bize yönelik doğrudan tehdidin geldiği topraklarda değil aynı zamanda karar verme merkezlerinin bulunduğu topraklarda da kullanılabilecek türden silahları üretmek ve yerleştirmek zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Füze sistemi mesafeleri
Putin, ABD'nin Avrupa’da yeni füze sistemi yerleştirme hamlesinin Amerikan füzelerinin Moskova’ya ulaşma süresini 10-12 dakika kısaltacağını söyledi, bunu da ciddi bir tehdit olarak niteledi.
Şu anda ABD'yi hedef alabilen karadan fırlatılabilen Rus füzeleri Rusya topraklarında konuşlu. Bu nedenle ABD'de yerleşimin olduğu bölgelere bu füzelerin ulaşma süresi Avrupa’da konuşlu Amerikan füzelerin ulaşma süresinden daha uzun.
Putin teknik olarak Rusya’nın daha kısa bir sürede hedefi vurabilecek bir füze sistemi konuşlandıracağına değinmedi. Olası seçenekler arasında ABD topraklarına yakın bir müttefikin topraklarına füze yerleştirilmesi, daha hızlı füzelerin denizaltılarda konuşlandırılması ya da Moskova’nın geliştirme aşamasında olduğunu söylediği hipersonik silahlardan birinin kullanılması bulunuyor.
Nükleer silah yarışı olasılığı
Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması her iki tarafın da Avrupa’da kısa ve orta menzilli kara füzeleri konuşlandırmasını yasaklıyordu. Söz konusu antlaşmanın yürürlükten kalkması Washington ve Moskova arasında yeni bir silahlanma yarışının başlaması olasılığını gündeme getiriyor.
Putin ABD'nin gerilimi tırmandırması halinde kendisinin de isteksiz de olsa gerilimi tırmandırmaya hazır olduğunu net bir şekilde dile getirdi. Rusya’nın böyle bir netice için de hazırlıklı olmasını sağlamak için aktif şekilde silah ve füze sistemi geliştirmeye devam ettiğinin mesajını verdi. Rus lider ABD ile iyi ilişkiler istediğini ancak gerekirse de savunma amaçlı karşılık vermeye de hazır olduğunun altını çizdi.