Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Arnavutluk
Arnavutluk Balkanlardaki Müslüman coğrafyalar arasında yer alıyor.
Köklü bir İslami geçmişe sahip olan coğrafyanın bugünkü nüfusu yaklaşık 2.8 milyon. Arnavutuk’ta toplam nüfusun yüzde 60’ına tekabül eden yaklaşık 1.7 milyon Müslüman yaşıyor.
Arnavutluk İslamiyet ile ilk olarak 1200’lü yıllarda İtalya’dan bölgeye yerleşen Müslümanlar vasıtasıyla tanıştı. İslamiyetin bölgede hakim hale gelmesi ise Osmanlıların Balkanlardaki fetihleri dönemine rastladı. 1400’lü yıllardan itibaren bölgede Osmanlı eliyle İslamiyet yayıldı ve Arnavut halkı tarafından benimsendi.
İlk yıllarda bölgede İslamlaşmaya ve Osmanlı hakimiyetine
yönelik isyanlar görülse de zaman içerisinde İslamiyet Arnavutluk coğrafyasının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Müslüman Arnavutlar Osmanlı içerisinde önemli görevlere getirildi.
Osmanlı’nın son dönemlerinde bölgede Batı etkisiyle beraber seküler milliyetçi hareketler güç kazandı ve Arnavutluk 1912 yılında bağımsızlığını ilan etti. İlerleyen yıllarda farklı güçlerin işgaline uğrayan Arnavutluk’ta bağımsızlık büyük ölçüde korundu ancak Müslümanlara yönelik baskı politikaları uygulandı.
Baskı 1944-1985 yılları arasında komünist Enver Hoca’nın
rejimi döneminde doruğa çıktı, birçok cami yıkıldı, İslami yaşam baskı altına alındı. 1992 yılında komünist rejimin sona ermesinin ardından baskılar hafifledi. Bugün İslamiyetin yeniden güçlendiği bölgede Müslümanlara yönelik kısıtlamalar yer yer sürüyor.