Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Bangladeş
Güney Asya’daki İslam coğrafyalarından olan Bangladeş, dünya üzerinde en kalabalık Müslüman nüfusa sahip olan ülkelerden biri.
Toplam nüfusu yaklaşık 160 milyon olan Bangladeş’te 150 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor.
Bangladeş Güney Asya’da İslamiyetin en erken dönemde ulaştığı coğrafyalar arasında yer alıyor. Bölgeye İslamiyet 7’nci yüzyılın sonlarında Arap tüccarlar eliyle ulaştı. Bangladeş’teki İslami fetihler ise 1200’lü yıllarda başladı. Çeşitli Müslüman Türk devletlerinin fetihleriyle Bangladeş’in İslamlaşması tamamlandı.
18’inci yüzyılda Bangladeş coğrafyasında Portekizli ve İngiliz sömürgecilerin işgalleri başladı. Bölge ilerleyen dönemde tüm Hint Altkıtasıyla birlikte İngilizler tarafından işgal edildi. İngiliz sömürgesi döneminde bölgedeki Müslümanlara yönelik baskı ve saldırılar artış gösterdi.
1947 yılında İngiliz sömürge dönemi sona ererken Bangladeş, yeni kurulan Pakistan’a katıldı. Ancak ülkede ayrılıkçı fikirler güçlendi. 1971 yılında Hindistan ordusunun da desteğiyle Bangladeş coğrafyası Pakistan’dan koparıldı ve bölgede seküler bir yönetim kuruldu.
Bangladeş yönetimi halen, ülkenin tamamına yakını Müslüman olmasına rağmen, Müslüman halkı baskı altına alan politikalara sahip. Ülkenin İslami geçmişinden kopuk bir eğilime sahip olan seküler yönetimle Bangladeş Müslümanları arasında tansiyon zaman zaman yükseliyor.