Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Başkurdistan
Başkurdistan, günümüzde Rusya’nın kontrolü altındaki Müslüman coğrafyalarından biri.
Başkurt ve Tatar Türklerinin yaşadığı bu bölge Rusya’ya bağlı bir cumhuriyet statüsünde. 4 milyondan fazla nüfusa sahip olan Başkurdistan’ın yarısından fazlasını Müslümanlar oluşturuyor.
İslamiyet bölgeye ilk olarak 900’lü yıllarda, ilk Müslüman Türk devleti olarak kabul edilen İdil Bulgar Devleti eliyle ulaştı. Başkurt Türkleriyle Abbasi hilafeti arasında bağlantılar kuruldu. Zamanla bölgede Müslüman nüfus arttı, 13’üncü yüzyılın ardından bölgenin İslamlaşması büyük ölçüde tamamlandı.
Başkurdistan coğrafyası Moğollar da dahil olmak üzere farklı güçlerin eline geçse de bölgenin İslamlaşma süreci devam etti. Bölgede Başkurt ve Tatarlar başta olmak üzere Müslümanların sayısı arttı ve bu Müslümanların İslam alemiyle olan temasları sürdü. Birçok Arap seyyah bölgeyi ziyaret etti.
16’ncı yüzyılla birlikte Başkurdistan da bölgedeki diğer Müslüman coğrafyaları gibi Rus saldırılarına maruz kalmaya başladı. Ruslar 1649 yılında bölgeyi tamamen işgal etti ve Müslümanlara yönelik katliamlar gerçekleştirdi. Başkurt Müslümanlar Rus işgaline karşı uzun yıllar boyunca mücadele ettiler.
Başkurdistan’da Rus hakimiyeti Sovyetler Birliği döneminde de sonrasında da devam etti. Müslümanlar baskılara maruz kalsalar da kimliklerini koruma mücadelesini sürdürdüler. Bölgede Sovyetler Birliği sonrasında kısmi bir rahatlama yaşansa da baskı ve ayrımcılık politikaları sürüyor.