Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Batı Trakya
Balkanlardaki Müslüman coğrafyalarından biri olan Batı Trakya Müslüman Türklere ev sahipliği yapıyor.
Günümüzde Yunanistan’a bağlı bir toprak parçası olan Batı Trakya’da 150 bini aşkın Müslüman yaşıyor.
İslamiyet Batı Trakya’ya ilk kez 1300’lü yıllarda Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye yönelik akınları sırasında ulaştı. Batı Trakya’nın fethinin ardından çok sayıda Müslüman Türkün iskan edildiği bölgede İslam hakim duruma geçti. Müslümanlar çoğunluğu oluşturmaya başladı.
Bu dönemle birlikte Batı Trakya’da 500 yıl boyunca sürecek olan İslamiyet devri başladı. Bölgede çok sayıda cami, medrese ve İslami yapı inşa edildi. Batı Trakya Müslüman Türklerin ayrılmaz bir yaşam alanı haline geldi.
1800’lerin sonlarında Batı Trakya, Rusya ve Batı tarafından desteklenen Hıristiyan Balkan uluslarının saldırılarına maruz kalmaya başladı. Bölgedeki Müslümanların direnişine rağmen Batı Trakya 1913 yılında Bulgaristan, 1919 yılında ise Fransa tarafından işgal edildi. Bölge ardından Yunanistan’a bırakıldı.
Batı Trakya halen Yunanistan’ın bir parçası ve bölgedeki Müslüman Türkler resmi olarak azınlık statüsüne sahip. Bu doğrultuda şeriat mahkemesi gibi belirli haklara sahip olsalar da Batı Trakya Müslümanları Yunan yönetiminin baskılarına maruz kalmaya devam ediyor.