Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Dağıstan
Kafkaslarda İslam’ın tarihi merkezleri arasında yer alan Dağıstan uzun yıllardır Rus işgali altında bulunan bir bölge.
Dağıstan Müslümanları Rus işgaline karşı Kafkas direnişinde oldukça önemli bir pozisyonda yer alıyor.
3 milyondan fazla Müslümana ev sahipliği yapan Dağıstan, Rusya’nın işgal altında tuttuğu Kafkasya bölgesinin doğusunda, Hazar Denizi’nin kıyısında yer alıyor.
İslam’ın ilk kez 7’nci yüzyılda yayılmaya başladığı bölge oldukça erken dönemde İslamlaştı. Kısa bir süre içerisinde Dağıstan’ın yerel halkları Müslümanlığı benimsediler.
Dağıstan’da 18’inci yüzyıla kadar ana hatlarıyla İslami egemenlik hüküm sürdü. Ancak bu tarihle beraber Rusya ile İran arasında kalan bölge, 19’uncu yüzyılın başlarında Rusya tarafından tamamen işgal edildi ve bölgede Müslüman halkın şiddetli direnişi başladı.
19’uncu yüzyıl boyunca Dağıstan; Gazi Muhammed, Hamzat Bek ve Şeyh Şamil gibi isimlerin liderliğinde Rusya’nın ağır kayıplar verdiği direnişlere sahne oldu. Bu direnişler 20’nci yüzyıl başlarına kadar aralıklarla sürdü. Ardından Sovyetler Birliği bölgeyi katliam ve tehcir politikasıyla yeniden hedef aldı.
Rusya’nın katliam, işkence ve tehcir siyasetine rağmen Dağıstan İslami kimliğini korumaya devam etti. Bugün de Rusya’nın ağır baskılarına maruz kalan Dağıstan halen Kafkasya’da İslam’ın önemli merkezlerinden biri niteliğinde. Dağıstan Müslümanları da Rusya’ya karşı varlıklarını ve dini kimliklerini koruma mücadelesi veriyor.