Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Güney Afrika
Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika da az bilinen Müslüman coğrafyalar arasında yer alıyor.
62 milyonluk ülkede toplam nüfusun yaklaşık yüzde 2’sine tekabül eden 1 milyona yakın Müslüman yaşıyor.
Güney Afrika’ya İslamiyet oldukça geç bir dönemde, 17’nci yüzyılın ortalarında ulaştı. Bu yıllarda Batılı sömürgeci güçlerin işgali altında bulunan Güney Afrika’daki ilk Müslümanlar, Hindistan ve Endonezya gibi bölgelerden buraya gelen kişilerdi.
Güney Afrika’ya gelen Müslümanların bir kısmı köleydi, bir kısmı ise işçi olarak çalışmak üzere bölgeye getirilmiş, yahut diğer sömürge topraklarından sürgün edilmiş Müslümanlardı. Bunlar arasında yer alan İslam alimleri Güney Afrika’da İslamiyetin yayılmasına büyük bir katkıda bulundular.
1800’lü yıllarda Osmanlı Devleti de bölgedeki Müslümanlarla ilgilenmesi için Güney Afrika’ya alimler gönderdi. Devam eden yıllarda da Hollanda ve İngiltere gibi sömürgeci devletlerin egemenliğine rağmen İslam yayılmaya devam etti ve Müslüman nüfus hem yerel olarak hem de göçlerle arttı.
1948-1994 yılları arasındaki ırk ayrımcısı rejim döneminde Müslümanlar da diğer yerli halklar gibi baskı altına alındı. Bazı Müslüman liderler cezaevlerinde katledildi. Ayrımcı rejimin yıkılmasının ardından günümüze dek Güney Afrika Müslümanları daha özgür bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar.