Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: İnguşetya
İnguşetya Kafkaslarda Müslümanların yoğun olarak yaşadığı coğrafyalar arasında.
Kafkas Dağları’nın kuzeyinde bulunan İnguşetya yaklaşık yarım milyon nüfusa sahip ve nüfusun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.
İslamiyet İnguşetya’ya ilk olarak Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde Dağıstan ve Çeçenistan üzerinden ulaştı. İslamiyet bölgeye erken bir dönemde ulaşmış olmasına rağmen Müslümanlığın yayılması coğrafi şartlar sebebiyle yüzyıllarca sürdü.
İnguşetya’da büyük ölçüde İslamlaşma ise 1700’lü yıllarda başladı. Şeyh Mansur ve Şeyh Şamil’in bölgedeki çabaları ve Rus etkisine karşı verdikleri mücadele de İslamlaşma sürecinde önemli bir rol oynadı. İslam zamanla İnguşların kimliğinin bir parçası haline geldi.
Bölge halkı Çeçenlerle ve diğer Müslüman Kafkas halklarıyla beraber Rus işgaline karşı uzun süre mücadele verdiler. Ancak Ruslar zamanla bölgeyi işgal etmeyi başardı. İnguşların bağımsızlık mücadelesi ise sona ermedi. Ruslar bölgede katliam ve tehcir politikaları yürüttüler.
Baskılar Sovyetler Birliği devrinde doruğa yükseldi. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından da Rus destekli yöneticiler bölgeyi kontrol ettiler. İnguşetya halen Rusya’nın kontrolü altında bulunuyor. Ancak İnguş Müslümanların diğer Kafkas halklarıyla birlikte bağımsızlık mücadelesi sürüyor.