Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kırgızistan
Kırgızistan, Asya’nın merkezinde yer alan Müslüman coğrafyalarından biri.
Yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip olan ülkenin yüzde 90’ından fazlası Müslümanlardan oluşuyor. Bölgede Kırgızlar başta olmak üzere Müslüman Türk toplulukları yaşıyor.
Kırgızistan coğrafyasının İslamiyetle tanışması, Asya’daki diğer Türk topluluklarıyla birlikte 700’lü yıllara rastladı. Bölgede ilk İslami fetihler sırasında İslamiyet’le tanışan Kırgızların bir kısmı bu dönemde Müslümanlığı benimsedi ve zamanla İslam yayıldı.
Kırgız toplulukların zaman içerisinde Asya’da İslam’ın önemli merkezlerinden olan Fergana Vadisi yakınlarına yerleşmeleri, Kırgız Türklerinin İslamlaşmasını hızlandırdı. Kırgızların tamamının İslamlaşması ise 1600’lü yıllarda tamamlandı.
1800’lü yıllarda bölgedeki diğer İslam coğrafyalarıyla birlikte Kırgızistan da Rus saldırılarına maruz kalmaya başladı. Kırgızistan 1876 yılında Ruslarca tamamen işgal edildi. Rus Çarlığı ve daha sonra Sovyetler Birliği dönemlerinde Müslüman Kırgızlar baskı altına alındı ve İslamiyet’ten uzaklaştırılmaya çalışıldı.
Sovyetler’in dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlık ilan edilse de bölgeyi Sovyet dönemi idarecileri yönetmeye devam etti, İslam’a ve Müslümanlara yönelik baskılar da sürdü. İlerleyen yıllarda kısmi bir rahatlama yaşansa da bölgede halen ABD ile Rusya etkisi ve Müslümanlara yönelik baskılar devam ediyor.