Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kırım
Kırım Yarımadası, geçmişten bugüne Müslümanlar için önemli bir coğrafya niteliğinde.
Müslüman Kırım Tatar Türklerinin yaşadığı bölge halihazırda Rus işgali altında bulunuyor. Yarımada’da yaşayan Müslümanlar Rusya’nın baskı ve asimilasyon politikalarıyla karşı karşıya.
300 binden fazla Müslümanın yaşadığı Kırım Yarımadası, köklü bir İslami tarihe ve yaşantıya sahip. Kırım 13’üncü yüzyılla birlikte tamamen İslamlaştı.
İslamiyet’i seçen Kırım Tatar Türkleri, İslam egemenliğini Avrupa içlerine kadar taşıyarak güçlü bir devlet teşkilatı tesis etmeyi başardılar.
Hıristiyan Rusların bölge genelinde güç kazanmasının ardından ilk hedefleri Müslümanların yaşadığı bölgeleri ele geçirmek oldu. Bu kapsamda Kazan gibi birçok önemli şehir işgal edilirken Kırım Yarımadası da Ruslar tarafından 1771 yılında işgal, 1783 yılında ilhak edildi.
İşgalle birlikte Kırım’da Müslümanlar katledildi ve göçe zorlandı, çok sayıda cami ve İslami eser yıkıldı. Kırım’daki katliamlar Sovyetler Birliği döneminde de devam etti. Tatar Türklerinin tamamına yakını yurtlarından çıkarılarak zorla Orta Asya’ya sürüldü ve ancak 1989’da geri dönebildiler.
Kırım’da Rus katliamları ve baskıları halen sürüyor. 2014 yılında Kırım’ı tekrar işgal eden Rusya burada çok sayıda Müslümanı hapsetti ve topraklarını terke zorladı. Kırım bu şekilde Rusya tarafından İslamsızlaştırılmaya ve Müslüman Kırım Tatar Türkleri de asimile edilmeye çalışılıyor.