Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sina Yarımadası
Tarihi açıdan büyük öneme sahip olan Sina Yarımadası, bugün Mısır yönetiminde olan bir toprak parçası.
Mısır’ın Filistin ile sınırını teşkil eden Sina Yarımadası’nda 2013 yılında yaklaşık 600 bin insan yaşıyordu, ancak tehcirlerle beraber bu nüfus günümüzde oldukça azaldı.
İslamiyet Sina Yarımadası’na Mısır’ın Hz. Ömer döneminde fethedildiği 639 yılında ulaştı. Çöllük bir bölge olan Sina Yarımadası’nda genel olarak seyrek bir nüfus yaşamaya devam etti ancak bölge günümüzde dahi stratejik önemini koruyor.
Sina Yarımadası bu tarihlerden itibaren genel olarak İslam egemenliğinde kaldı. 19’uncu yüzyılın sonlarında İngiliz işgaline uğrayan bölge, 1917 yılındaki Filistin işgalinde bir sıçrama tahtası olarak kullanıldı.
Bölge 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilerek 1982’ye kadar işgal altında kaldı. Her ne kadar daha sonra Mısır rejimine geri verilse de bölgedeki Müslüman halka yönelik ihlaller devam etti. 1980’lerden günümüze kadar Sina Yarımadası halkının evlerinden zorla tehcir edilmesi uygulaması sürdü.
Mısır rejimi bugüne dek ihlallerine devam etti. Özellikle İsrail ile iş birliği içerisinde bölgede saldırılar gerçekleştirdi ve Gazze sınırında bulunan evleri yıkarak bölgeyi insansızlaştırdı. Günümüzde bölge, Filistin halkının buraya tehcir edilmesi planıyla birlikte anılıyor.