Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Somali
Doğu Afrika’daki Müslümanların tarihi merkezleri arasında yer alan Somali, işgal ve sömürüden doğan kıtlık ve kuraklığın etkilediği ülkelerden biri.
Somali’de halihazırda devam eden savaş, ülke halkını birçok krizle karşı karşıya bırakıyor.
Yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olan Somali, yakın geçmişte İngiltere ve İtalya başta olmak üzere birçok Batılı sömürgeci tarafından saldırıya uğramış ve sömürülmüş bir İslam coğrafyası.
Somalili Müslümanların yaşadığı topraklar, Batılı güçlerce parçalanarak Afrikalı Hıristiyan ülkelere dağıtıldı. Halihazırda Doğu Afrika’da 35 milyondan fazla Somali asıllı Müslüman yaşıyor.
1980’li yıllardan bu yana çatışmaların ve işgalin devam ettiği Somali’de 1990’larla birlikte Amerikan etkisi hissedilmeye başlandı. Ülkeye doğrudan müdahil olan ABD, Hıristiyan ülkeler Kenya ve Etiyopya’yı da yanına alarak Somali’yi hedef alan saldırılar başlattı.
Somalili Müslümanların işgallere karşı mücadelesi ise uzun yıllar boyunca devam etti. Bölge halkı, Batılı güçlerin yerel Hıristiyan ulusların da desteğiyle Somali’yi işgal ettiğini, bölgeyi istikrarsızlaştırdığını, İslami bir yönetim kurulmasına engel olmaya çalıştıklarını vurguluyor.
Ülkede ABD öncülüğündeki Batı bloku, Etiyopya, Kenya, Katar, Türkiye gibi ülkelerin destek verdiği hükümet güçleriyle, başta Eş Şebab olmak üzere çeşitli silahlı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor. Somalili siviller ise sivil yaşam alanlarını hedef alan ve ABD’nın başını çektiği saldırılarla katlediliyor.