Rapor: Çin yurt dışındaki muhalif vatandaşlarını hedef alıyor

Rapor: Çin yurt dışındaki muhalif vatandaşlarını hedef alıyor

Pekin yönetimi daha önce de bu tür iddialar karşısında yurt dışında vatandaşlarını hedef aldığını reddetmişti.

Uluslararası Af Örgütü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in siyasi aktivist oldukları için yurt dışında okuyan vatandaşlarını hedef aldığını ve bazı öğrencilerin aile üyelerinin taciz edildiğini bildirdiğini söyledi.

Siyasi muhalefete tahammülü olmayan Çin, yurt içindeki protestocuları ve aktivistleri bastırmak için gelişmiş teknoloji araçlarının yanı sıra sindirme yöntemlerini de kullanıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün sekiz Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesinde onlarca öğrenciyle yaptığı görüşmelere dayandırdığı raporuna göre, Pekin'in siyasi aktivizm üzerindeki baskıları "ulus ötesi baskı" şeklinde giderek yurt dışına yayılıyor.

Gruba göre, denizaşırı ülkelerdeki öğrenciler, 1989 Tiananmen Meydanı'ndaki kanlı baskının anma törenleri de dahil olmak üzere yurtdışındaki etkinliklere katıldıktan sonra Çin'deki aile üyelerinin tehditler aldığını bildirdi.

"Çin anakarasındaki aile üyelerine yapılan tehditler arasında pasaportlarının iptal edilmesi, işlerinden kovulmaları, terfi ve emeklilik yardımı almalarının engellenmesi ve hatta fiziksel özgürlüklerinin kısıtlanması yer alıyor" denildi.

Öğrenciler ayrıca, Pekin'in internet güvenlik duvarı nedeniyle aile üyeleriyle iletişim kurmanın genellikle tek yolu olan Çin sosyal uygulamalarında paylaşım yapmalarının engellendiğini ve takip edildiklerini söyledi.

Bir öğrenci Uluslararası Af Örgütü'ne, polisin ailesine "aile üyeleriyle yaptığı çevrimiçi WeChat konuşmalarının dökümlerini" gösterdiğini söyledi.

'Korku iklimi'

Öğrenciler, dersler ve sosyal etkileşimler sırasında aktif olarak otosansür uyguladıklarını söyledi ve "stres ve travmadan paranoya ve depresyona kadar değişen" yaygın gözetim hissinin neden olduğu ruh sağlığı sorunlarından şikayet etti.

Bir öğrenci Af Örgütü'ne "Tezimi yayınlamayı çok isterdim... ama endişeliyim, bu yüzden yayınlamamayı tercih ettim" dedi.

Pekin yönetimi Pazartesi günkü rapora henüz bir yanıt vermedi.

Ancak Pekin yönetimi daha önce yurtdışında yaşayan vatandaşlarını hedef aldığı iddialarını reddetmiş, diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyduğunu ve polisiye operasyonların yasalara uygun olarak yürütüldüğünü ısrarla vurgulamıştı.

ABD'li araştırma grubu Freedom House tarafından geçen yıl yayınlanan bir raporda Çin'in 2014 yılından bu yana, Uygur azınlık mensuplarının zorla geri gönderilmesi için diğer ülkelere baskı yapma girişimleri de dahil olmak üzere yüzlerce "sınır ötesi baskı" vakasından sorumlu olduğu tespit edilmişti.

Uluslararası Af Örgütü Pazartesi günü yaptığı açıklamada Pekin'in öğrencileri hedef almasının "Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki üniversite kampüslerinde bir 'korku iklimi' yarattığını ve öğrencilerin insan haklarını olumsuz etkilediğini" söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Çin Direktörü Sarah Brooks, "Çin'in ulus ötesi baskısının etkisi, akademik özgürlüğün merkezinde yer alan serbest fikir alışverişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.