Rapor: İsrail Filistinlilere işkence yapmak üzere özel tesisler kurdu

Rapor: İsrail Filistinlilere işkence yapmak üzere özel tesisler kurdu

İsrailli insan hakları grubu B'Tselem tarafından hazırlanan bir rapora göre, 55 eski Filistinli tutuklunun ifadeleri, 7 Ekim'den sonra kurulan bir düzineden fazla İsrail işkence merkezini ortaya çıkarıyor.

İsrailli insan hakları grubu B'Tselem, 21'i Gazze Şeridi'nden olmak üzere İsrail hapishanelerinde tutulan 55 Filistinlinin maruz kaldıkları işkenceyi detaylı bir şekilde anlatan ifadelerini topladı.

B'Tselem'in "Cehenneme Hoş Geldiniz" başlıklı raporu Salı günü, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana bir düzineden fazla İsrail cezaevi tesisinin "mahkumların istismarına adanmış" bir kamp ağına dönüştürüldüğünü ortaya koydu.

Raporda, "Her mahkumun kasıtlı olarak şiddetli, amansız acı ve ıstıraba mahkum edildiği bu tür alanlar, aslında işkence kampları olarak faaliyet göstermektedir" denildi.

İhlaller arasında "sık sık uygulanan ağır ve keyfi şiddet eylemleri, cinsel saldırı, aşağılama ve küçük düşürme, kasıtlı aç bırakma, hijyenik olmayan koşullara zorlama, uykusuz bırakma, dini ibadetlerin yasaklanması ve bunlara yönelik cezai tedbirler, tüm ortak ve kişisel eşyalara el konulması ve yeterli tıbbi tedavinin reddedilmesi" yer alıyor.

B'Tselem, 7 Ekim'den bu yana 48'i Gazze'den olmak üzere en az 60 Filistinlinin İsrail gözetiminde öldüğünü belirtti.

Raporda, tutukluların ifadelerinin "tüm Filistinli tutuklulara yönelik sürekli istismar ve işkenceye odaklanan sistematik, kurumsal bir politikayı" ortaya koyduğu belirtildi.

Bu politikanın, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tam desteği ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in yönetimi altında uygulandığı belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde, "Eylemlerin ciddiyeti, uluslararası hukuk hükümlerinin ne ölçüde ihlal edildiği ve bu ihlallerin her gün ve zaman içinde Filistinli mahkumların tamamına yönelik olduğu gerçeği göz önüne alındığında, mümkün olan tek sonuç, İsrail'in bu eylemleri gerçekleştirirken savaş suçu ve hatta insanlığa karşı suç teşkil eden işkence yaptığıdır" denildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne soruşturma çağrısı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) "bu suçları planladığından, yönettiğinden ve işlediğinden şüphelenilen kişileri" soruşturması çağrısında bulunan B'Tselem, "yargı da dahil olmak üzere tüm devlet sistemleri bu işkence kamplarını desteklemek için seferber edildiğinden" İsrail içinde soruşturmanın mümkün olmadığını söyledi.

B'Tselem ayrıca Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin sayısının iki kat artarak 9,623'e ulaştığını kaydetti.

Grup, "Tüm uluslara ve tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara, İsrail'in hapishane yönetimi tarafından Filistinlilere uygulanan zulme derhal son verilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaları ve bu yönetimi sürdüren İsrail rejimini, sona ermesi gereken bir apartheid rejimi olarak tanımaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İsrail makamlarından rapora ilişkin bir tepki gelmedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.