HRW: İsrail Lübnan'da sivillerin evlerini fosfor bombalarıyla vurdu

HRW: İsrail Lübnan'da sivillerin evlerini fosfor bombalarıyla vurdu

İnsan hakları grupları, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarında sivillere ait evlerin fosfor bombalarıyla vurulduğunu ortaya çıkardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, İsrail'in Güney Lübnan'da en az beş kasaba ve köydeki evlerde beyaz fosforlu yangın bombaları kullandığını, muhtemelen sivillere zarar verdiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Raporda Lübnan'da beyaz fosfordan kaynaklanan yaralanmalara dair herhangi bir kanıt bulunmadığını, ancak araştırmacıların "olası solunum hasarına işaret eden ifadeler duyduklarını" kaydetti.

İsrail beyaz fosforu sadece taktik amaçlarla kullandığını ve sivilleri hedef almadığını iddia ediyor.

Beyaz fosfor içeren mühimmatlar binaları yakabiliyor ve insan etini kemiğe kadar eritebiliyor. Beyaz fosfor saldırısında yaralanan bir kişi, yanıkları küçük olsa bile enfeksiyon riskinin yanı sıra organ ve solunum yetmezliği riski altında bulunuyor.

HRW raporu, Güney Lübnan'da sekiz bölge sakiniyle yapılan görüşmeleri içeriyor. Grup, Lübnan'ın beş sınır kasabası ve köyündeki konutlara beyaz fosfor mermilerinin düştüğünü gösteren yaklaşık 47 fotoğraf ve videodan alınan görüntüleri doğruladığını ve coğrafi konumlarını belirlediğini kaydediyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı ise şimdiye kadar en az 173 kişinin beyaz fosfora maruz kaldıktan sonra yaralandığını açıkladı.

HRW Lübnan Araştırmacısı Ramzi Kaiss, İsrail'in beyaz fosfor kullanımı sebebiyle soruşturulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum