Rapor: İsrail'in açlığı silah olarak kullanması Gazze'de kıtlığa yol açtı

Rapor: İsrail'in açlığı silah olarak kullanması Gazze'de kıtlığa yol açtı

On kişilik hak uzmanları grubu, Mayıs ayının sonundan bu yana Han Yunus ve Deyr el Belah'ta on üç, dokuz ve altı aylık üç çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğünü açıkladı.

İsrail'in dokuz aydır insani yardımları neredeyse tamamen engellemesinin ardından, Salı günü on üst düzey Birleşmiş Milletler uzmanı İsrail'in Gazze'de "hedefli bir açlık kampanyası" yürüttüğünü ilan ederek "artık yeter" dedi.

Uzmanlar, "İsrail'in Filistin halkına yönelik kasıtlı ve hedefli aç bırakma kampanyasının bir tür soykırım niteliğinde şiddet olduğunu ve Gazze'nin tamamında kıtlığa yol açtığını ilan ediyoruz" dedi.

"Uluslararası toplumu, insani yardımın karadan ulaştırılmasına öncelik vermeye, İsrail'in kuşatmasını sona erdirmeye ve ateşkes sağlamaya çağırıyoruz" diye eklediler.

Gıda hakkı özel raportörü Michael Fakhri, Filistin topraklarındaki insan hakları durumu özel raportörü Francesca Albanese ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin insan hakları özel raportörü Paula Gaviria Betancur gibi diğer uzmanlarla birlikte açıklamayı yayınladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başladığı Ekim ayından bu yana çoğu Gazze'nin kuzeyinde olmak üzere en az 33 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti.

On kişilik hak uzmanları grubu, Mayıs ayının sonundan bu yana Han Yunus ve Deyr el Belah'ta on üç, dokuz ve altı aylık üç çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğünü ve bunun da bir kıtlık yaşanmakta olduğunu gösterdiğini belirtti.

Uzmanlar, "Gazze'nin merkezinde tıbbi tedaviye rağmen bu çocukların açlıktan ölmesiyle birlikte, kıtlığın kuzey Gazze'den orta ve güney Gazze'ye yayıldığına şüphe yok" dedi.

İsrail'in Cenevre'deki diplomatik misyonu açıklamanın "yanlış bilgilendirme" olduğunu söyledi.

Misyon, "İsrail, Gazze Şeridi boyunca insani yardımın ulaştırılmasında koordinasyonunu ve yardımını sürekli olarak arttırdı ve yakın zamanda elektrik hattını Gazze su arıtma tesisine bağladı" dedi.

Aylardır süren kıtlık

Haziran ayında Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı ya da Fews Net olarak bilinen bağımsız bir uzmanlar grubu tarafından yayınlanan bir rapor, Gazze'de kıtlığın Nisan ayından bu yana yaşanmakta olabileceği ve Şeride girdikten sonra "gıda yardımının dağıtılma ve erişilme biçiminde köklü bir değişiklik yapılmazsa" Temmuz ayına kadar devam edeceği uyarısında bulundu.

Bu arada İsrail, Mısır ile Refah sınır kapısını kapatmaya ve Gazze'nin güneyindeki Kerem Ebu Salim sınır kapısından yardım girişini kısıtlamaya devam ediyor.

Raporda, "Halkın mevcut gıda yardımına erişimi ve bu yardımdan faydalanması bugüne kadarki ihtiyaç düzeyini karşılamakta yetersiz kalmıştır ve insani gıda yardımının Gazze'ye girdikten sonra etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için derhal çok daha fazlası yapılmalıdır" deniyor.

ABD merkezli Fews Net, Gazze'deki kıtlıkla ilgili analizini, gıda tüketimi, akut yetersiz beslenme ve ölüm oranı olmak üzere karşılanması gereken üç koşul temelinde gerçekleştirdi.

Kuşatma altındaki bölgede ölüm oranlarındaki artışın "yakın" kıtlık seviyeleriyle doğrudan bağlantılı olduğu ve çocuklar arasında "aşırı yüksek" yetersiz beslenme oranlarının ciddi fizyolojik etkilere yol açacağı sonucuna varmıştır.

Bununla birlikte, Nisan ayında Gazze'nin kuzeyinde kıtlık eşiklerine ulaşıldığı belirtildi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum