Romanya Ukrayna'ya Patriot sistemi gönderecek

Romanya Ukrayna'ya Patriot sistemi gönderecek

NATO üyesinin bağışı, Ukrayna'nın müttefiklerine hava savunmasını güçlendirmeleri için defalarca yaptığı çağrının ardından geldi.

NATO üyesi Romanya, Rusya'nın enerji altyapısına saldırması nedeniyle müttefiklerinden hava savunma desteğini arttırmalarını isteyen Ukrayna'ya bir adet Patriot füze sistemi göndereceğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesinin yarısını yok ettiğini ve Ukrayna'nın şehir merkezlerini korumak için yedi Patriot füze sistemine ve diğer hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

Romanya Milli Savunma Yüksek Konseyi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki güvenlik durumunun önemli ölçüde kötüleşmesini göz önünde bulundurarak, ... konsey üyeleri müttefiklerle yakın koordinasyon içinde Ukrayna'ya bir Patriot sistemi hibe etmeye karar verdi" dedi.

Romanya'ya teşekkür eden Zelenskiy, X'te şu paylaşımda bulundu: "Bu önemli katkı hava kalkanımızı güçlendirecek ve halkımızı ve kritik altyapımızı Rus hava terörüne karşı daha iyi korumamıza yardımcı olacaktır."

Yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, üçüncü yılına giren savaşta birbirlerinin savaşma kabiliyetini engellemeye çalışan Rusya'nın Ukrayna'nın elektrik şebekesini havadan vurmaya devam ettiğini ve Kiev güçlerinin de sınır ötesi drone saldırılarıyla Rus petrol tesislerini yeniden hedef aldığını söyledi.

Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'nın orta ve doğusundaki enerji tesislerine ve kritik altyapıya dokuz füze ateşlediğini ve 27 Shahed tipi insansız hava aracı fırlattığını söyledi. Hava savunma sistemlerinin tüm insansız hava araçlarını ve beş seyir füzesini engellediği belirtildi.

Ulusal enerji şirketi Ukrenergo'ya göre saldırı Ukrayna'nın Donetsk, Dnipropetrovsk, Kiev ve Vinnytsia bölgelerindeki enerji yapılarını vurarak "büyük hasara" yol açtı. Ayrıca saldırılarda yedi işçinin de yaralandığı belirtildi.

Ukrenergo, Avrupa ülkelerinden elektrik ithalatı ve acil durum tedariki yardımı almasına rağmen ülke genelinde uzun süreli elektrik kesintileri yaşandığını duyurdu.

Özel enerji şirketi DTEK, gece gerçekleşen saldırıda enerji santrallerinden birinin vurulduğunu söyledi ancak yerini belirtmedi.

DTEK sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, üç şirket çalışanının yaralandığını ve santralin ekipmanlarının ciddi şekilde hasar gördüğünü belirtti.

Rusya'ya yönelik saldırılar

Öte yandan Rusya'da iki bölgedeki yetkililer, Ukrayna' nın düzenlediği bir saldırının başka bir rafineride büyük bir yangına yol açmasından iki gün sonra, drone saldırılarının ardından petrol depolarında yangınlar çıktığını bildirdi.

Kiev'den bir güvenlik yetkilisi Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, gece boyunca gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırılarının kısaltması SBU olan Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından düzenlendiğini söyledi.

Yetkili, saldırıların Rus ordusuna tedarik için kullanılan ham petrol ve türevlerini işleyen ve depolayan tesislerde yangınları tetiklediğini söyledi.

Rusya'nın Adigey bölgesi başkanı Murat Kumpilov, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının saldırısının Enem kasabasındaki bir petrol deposunda yangına yol açtığını ve daha sonra söndürüldüğünü söyledi.

Tambov bölgesi valisi Maxim Yegorov da bölgedeki bir petrol deposunda yangın çıktığını söyledi.

Krasnodar Valisi Veniamin Kondratyev, bir insansız hava aracının Slavyansk kasabasında müstakil bir evi vurduğunu ve bir kadının öldüğünü söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı hava savunma sistemlerinin üç bölgede 15 Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı ancak herhangi bir hasardan bahsetmedi.

Bakanlık savaşın başlamasından bu yana 26.000'den fazla Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum