Romanya'da hükümet düştü
Romanya'da Başbakan Florin Citu'nun 11 ay önce kurduğu hükümet, mecliste gensoru önergesinin kabul edilmesiyle düştü.
Romanya'da Başbakan Florin Citu'nun 11 ay önce kurduğu hükümet, mecliste gensoru önergesinin kabul edilmesiyle düştü.
Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) tarafından meclise verilen gensoru önergesi 281 oyla kabul edildi. Başbakan Citu'nun Ulusal Liberal Partisi (PNL) oylamayı boykot ederek katılmazken, 466 sandalyeli mecliste 318 milletvekili oy kullandı.
Parlamentoda 40'tan fazla sandalyeye sahip olan Romenler Birliği İttifakı'nın (AUR) eylül ayındaki gensoru girişimi engellenmiş ve Romanya Anayasa Mahkemesine sevk edilmişti.
2 Eylül'de Adalet Bakanı Stelian Ion'ın görevden alınmasının ardından PNL'e desteğini çeken eski koalisyon ortağı muhafazakar USR-PLUS, meclise gensoru veren partilerin safında yer aldı.
AUR Genel Başkanı George Simion, oylama öncesinde partisinin milletvekillerine gensoruyu boykot etmeleri karşılığında devlete ait enerji şirketlerinde, yakınları veya akrabaları için kazançlı pozisyonlar önerildiğini ortaya atmıştı.
Salı günkü sonuç, Romanya tarihinin 1989 devriminden bu yana en yüksek oy ile kabul edilen gensoru önergesi oldu.
Ludovic Orban başbakanlığında kurulan bir önceki hükümet de Şubat 2020'de, mecliste kabul edilen gensoru ile düşürülmüş ve ardından 23 Aralık 2020'de Florin Citu'nun başbakanlığında hükümet kurulmuştu.
Bir önceki Orban iktidarı gibi Başbakan Citu salgınla mücadele politikaları nedeniyle ağır tepkilerin hedefi oldu.
Salgın, sadece bir yıl içinde kamu hastanelerinde çıkan üç ölümcül yangınla birlikte Romanya'nın sağlık sistemindeki ciddi eksiklikleri de ortaya çıkardı.
Kaynak: Euronews