Rus ve Çin bombardıman uçakları Alaska yakınlarında ortak devriye gerçekleştirdi

Rusya Savunma Bakanlığı uçakların kalkış ve iniş görüntülerinin yanı sıra havadan çekilen görüntüleri de yayınladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus ve Çin bombardıman uçaklarının Rusya'nın uzak doğusu ve Alaska yakınlarındaki Bering Denizi üzerinde ortak bir devriye gerçekleştirdiğini bildirdi.

Açıklamada "Rus uzay Kuvvetleri'ne ait Tu-95MS stratejik füze taşıyıcıları ile Çin Hava Kuvvetleri'ne ait Xian H-6 stratejik bombardıman uçakları Çukçi ve Bering Denizleri ile Kuzey Pasifik Okyanusu üzerinde bir hava devriyesi gerçekleştirdiler" denildi.

Açıklama, ABD-Kanada ortak Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı'nın (NORAD) Amerikan ve Kanada savaş uçaklarının Çarşamba günü Alaska yakınlarındaki uluslararası hava sahasında iki Rus ve iki Çin bombardıman uçağının önlendiğini açıklamasının ardından geldi.

Açıklamada bombardıman uçaklarının "uluslararası hava sahasında kaldığı" ve "bir tehdit olarak görülmediği" belirtildi.

Moskova ayrıca devriyenin uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleştiğini ve yabancı hava sahasını ihlal etmediğini belirtirken, "rotanın belirli aşamalarında bombardıman ekibine yabancı ülkelerin savaş uçaklarının eşlik ettiğini" de sözlerine ekledi.

Moskova, devriyenin "2024 askeri işbirliği planının bir parçası olduğunu ve üçüncü ülkelere yönelik olmadığını" söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı uçakların kalkış ve iniş görüntülerinin yanı sıra havadan çekilen görüntüleri de yayınladı.

TU-95MS uçakları Sovyet döneminde uzun menzilli seyir füzeleri taşımak üzere geliştirildi ve Rusya'nın nükleer silah sisteminin bir parçası.

Çin’eait Xian H-6 uçakları da nükleer kapasiteye sahip.

Çin ve Rusya son yıllarda birbirlerine daha da yakınlaştı ve düzenli olarak ortak askeri tatbikatlar yapıyorlar.

Pekin, Şubat 2022'de Ukrayna'daki Rus saldırısının başlamasından bu yana Moskova ile diplomatik, ekonomik ve askeri bağlarını güçlendirmiş durumda.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra Mayıs ayında ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yaptı ve bu ay Kazakistan'da düzenlenen bölgesel bir zirvede Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile tekrar bir araya geldi.

Rusya Pazar günü yaptığı açıklamada, iki ABD stratejik bombardıman uçağının Kuzey Kutbu'ndaki Barents Denizi üzerinden sınırını geçmesini önlemek için savaş uçaklarını havalandırdığını duyurmuştu.

ABD ordusu rutin olarak uluslararası sular üzerinde uçuşlar gerçekleştiriyor ve bu operasyonların tarafsız hava sahasında yapıldığını söylüyor, ancak Moskova son aylarda bu duruma daha agresif bir şekilde karşılık veriyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum