Rusya Afganistan'ı Uluslararası Ekonomi Forumu'na davet etti

Rusya Afganistan'ı Uluslararası Ekonomi Forumu'na davet etti

20 yıllık savaşın ardından ABD ve NATO güçlerinin çekilmesiyle Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana Rusya, Taliban'la yavaş yavaş bağlar kuruyor.

Üst düzey bir Rus diplomat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın üzerindeki yasağı kaldırmak için harekete geçmesiyle birlikte Rusya'nın Afganistan’daki İslam Emirliği yönetimini en büyük yıllık ekonomik forumuna davet ettiğini söyledi.

20 yıllık savaşın ardından ABD ve NATO güçlerinin çekilmesiyle Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana Rusya, Taliban'la yavaş yavaş bağlar kuruyor, ancak Afganistan'da Taliban tarafından tesis edilen İslam Emirliği yönetimi Rusya'da hala resmi olarak yasaklı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Departmanı Direktörü Zamir Kabulov, devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının yasağın kaldırılması konusunda Devlet Başkanı Vladimir Putin'e rapor verdiklerini söyledi.

Bazı soru işaretlerinin devam ettiğini belirten Kabulov, Taliban'a 5-8 Haziran'da St Petersburg'da düzenlenecek Uluslararası Ekonomik Foruma katılması için davet gönderildiğini söyledi.

Afgan liderlerin geleneksel olarak petrol ürünleri alımıyla ilgilendiklerini de sözlerine ekledi.

Bir zamanlar Batılı CEO'ları ağırlayan St Petersburg forumu
Londra ve New York'tan gelen yatırım bankacıları, Rusya'nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana yaşanan en büyük krizi tetikleyen Ukrayna savaşı nedeniyle önemli ölçüde değişti.

Rusya'nın muazzam kaynak zenginliğinden pay almak isteyen Batılı yatırımcıların yerini artık Çin, Hindistan, Afrika ve Orta Doğu'dan şirketler aldı.

Peştu dilinde "öğrenciler" anlamına gelen Taliban, 1994 yılında Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kenti kırsalında teşkil olmuştu. Sovyetler Birliği'nin çekilmesi ve hükümetin çökmesinin ardından ülkenin kontrolü için iç savaş veren gruplardan biriydi.

Rusya 2003 yılında Taliban'ı resmen bir "terör örgütü" olarak nitelendirmiş olsa da hareketle dönem dönem gayrı resmi temaslarda bulunmuştur.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.