"Rusya ilk kez İran'a demiryolu ile yakıt ihracatına başladı"

"Rusya ilk kez İran'a demiryolu ile yakıt ihracatına başladı"

Rusya'nın bu yıl ilk kez İran'a demiryolu ile yakıt ihracatına başladığı, şubat ve mart aylarında 30 bin ton kadar petrol ve dizelin İran'a tedarik edildiği bildirildi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Rusya, bu yıl ilk kez İran'a demiryolu ile yakıt ihracatına başladı.

Ukrayna savaşı sonrası Batı tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle her gün yaklaşık 160 milyon euro'ya yakın kaybettiği tahmin edilen Rusya, Çin'den sonra yönünü İran'a çevirdi. 

İran'a yaklaşık 30 bin ton yakıt

İhracat verileri hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre Rusya, Şubat ve Mart aylarında İran'a 30 bin ton kadar petrol ve dizel tedarik etti.

Her ikisi de Batı yaptırımları altında olan Rusya ve İran, hem ekonomilerini desteklemek hem de haksız buldukları Batı yaptırımlarını zayıflatmak için daha yakın ilişkiler kurmanın peşinde. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak İran'la petrol takasının başlayacağını duyurmuş ancak fiili sevkiyatlar bu yıl başlamıştı. 

Rusya, Mart ayında ise günlük 3,38 milyon varil olan ham petrol ihracatının yüzde 91'ini Çin ve Hindistan'a yapmıştı.

Yakıt, Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden demiryolu ile tedarik edildi. Kaynaklardan biri bazı benzin kargolarının İran'dan, Irak da dahil olmak üzere komşu ülkelere kamyonlarla gönderildiğini söyledi.

Orta Asya petrol ürünleri piyasasındaki bir tüccar, İran'ın bir petrol üreticisi olduğunu ancak son zamanlarda tüketimin özellikle kuzey eyaletlerinde iç yakıt üretimini aştığını söyledi.

Deniz yoluyla yapılan ihracatta yüksek taşıma vergisi oranları ve G7 ülkeleri tarafından uygulanan fiyat sınırlaması nedeniyle Rus petrol şirketleri şu anda İran'a demir yoluyla dizel ve benzin ihraç etmekle ilgileniyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.