Rusya Suriye halkına yönelik insani yardımları önlemekte kararlı
Rusya, Suriye'ye dışarıdan yapılan insani yardımların ulaştırılması için Türkiye sınırının alternatifleri olduğunu savundu.
Rusya, Suriye'ye dışarıdan yapılan insani yardımların ulaştırılması için Türkiye sınırının alternatifleri olduğunu savundu.
Euronews'in haberine göre, Birleşmiş Milletler ve birçok Batılı ülkenin desteklediği bu yola karşı olduğunu bildiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Babülhava sınır kapısı için verilen görev süresinin uzatılmayacağı sinyali verdi.
Cilvegözü'nün karşısında yer alan Babülhava sınır kapısının görev süresinin 10 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor.
Lavrov, Nisan 2020'den bu yana BM, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Arap Kızılayı tarafından Şam'dan kuzeybatı İdlib'e gönderilen ortak insani yardım konvoylarının 'Ankara'nın göz yummasıyla' Suriyeli muhalifler tarafından engellendiğini iddia etti.
Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e "Bu, ülke içinden sürdürülebilir teslimatları engelliyor" mesajını iletti.
Lavrov, Suriye'ye en büyük insani yardım sağlayıcıları olan Batılı bağışçıların, Babülhava'nın görev süresinin uzatılmaması halinde Suriye'ye insani yardım finansmanını kesmekle tehdit etmesinin “şantaj" olduğunu söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin sınır ötesi yardım teslimatları da dahil olmak üzere Suriye'deki insani durumu görüşmesi planlanıyor.
Rusya'nın, Suriye'ye yönelik insani yardımların Esed rejimi üzerinden ülkeye ulaştırılmasını istediği biliniyor. Ancak rejime teslim edilen yardımların büyük kısmı, rejimin askeri güçlerine gidiyor. Rejim kontrolündeki bölgelerde yaşayan siviller yardımlara erişemezken, muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e de bu yardımların neredeyse hiçbiri ulaşmıyor.