Rusya Suriye'nin güneyini İsrail'e mi bırakıyor?

Rusya Suriye'nin güneyini İsrail'e mi bırakıyor?

Rus askerlerinin Suriye'nin güney kırsalında İsrail'in ilerlediği noktalardan geri çekildiği bildiriliyor.

İsrail ordusu geçtiğimiz haftalarda Suriye'nin güneyindeki bazı bölgeleri işgal etti.

İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde Suriye sınırını aşan İsrail güçleri, sınır çitini kendilerinin belirlediği daha ileri noktalara taşıdı.

İsrail tankları ve askeri buldozerleri de birçok tarım arazisini tahrip ederek bazı evleri yıktı.

İsrail ordusunun ilerleyişi karşısında Esed rejiminin herhangi bir karşılık vermemesi ise dikkat çekti.

Öte yandan bölgede konuşlu bulunan Rus güçleri de İsrail askerlerinin ilerleyişine ön açacak şekilde bazı bölgelerdeki mevzilerini terk etti.

Özellikle Dera ve Kuneytra kırsalında bulunan Rus gözlem noktalarının boşaltıldığı ve Rus askerlerin bölgeyi terk ettikleri yerel kaynaklarca rapor edildi.

Rus askerleri ayrıca Dera'daki stratejik Tel Hara tepesini de terk etti. Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan Tel Hara, Dera ve Kuneytra'yı tepeden gören hakim bir pozisyona sahipti ve bölgenin en stratejik askeri noktası olarak kabul ediliyordu.

Rus güçleri yıllardır bu tepedeki askeri noktalarında bulunuyordu.

İsrail'in bölgedeki işgal hamlesini ABD ve Rusya ile birlikte koordine ettiği, Esed rejimi güçlerinin de bu hamleye göz yumduğu değerlendiriliyor. 2017-2018 döneminde Esed rejimi Dera ve Kuneytra bölgelerini yeniden ele geçirirken ABD, Rusya ve İsrail arasında bölgeye dair anlaşmalar yapılmıştı. ABD bölgenin Esed rejimi tarafından ele geçirilmesine karşı herhangi bir karşılık vermemiş ve bölgeye Rus askeri güçleri konuşlanmıştı.

İsrail 2017 yılında Suriyeli muhaliflerin bölgede rejim güçlerine yönelik saldırıları sırasında, Golan Tepeleri'nde yaşayan Dürzilerin Suriye'ye girerek muhaliflere karşı savaşmasına da izin vermişti.

druze-2017.jpg
Dürzi milisler sınır çitini aşarak Suriye topraklarına giriyor. Kasım 2017

Esed rejiminden bir askeri yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusların Tel Hara'dan İsraillilerle anlaşarak ayrıldıklarını ifade etti.

Rusya'nın bölgeden çekilmesi ve Esed rejimi güçlerinin İsrail ilerleyişi karşısında herhangi bir hamlede bulunmaması, bölgedeki toprakların İsrail'e bırakılacağı yorumlarına yol açıyor.

İsrail'in işgalini Dera ve Kuneytra'daki geniş arazilere yaymasından ve burada kalıcı hale gelmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum