"Rusya Türkiye'yi kullanarak Avrupa'yı bölmeye çalışıyor"
Rusya'nın Brexit referandumuna müdahale ettiği iddialarının yer aldığı rapor sonrası, "Moskova Avrupa'nın işlerine karışıyor" tartışmaları alevlendi.
İngiliz parlamentosunun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu'nun hazırladığı raporu yorumlayan uzmanlar Rusya'nın Türkiye üzerinden Avrupa'yı bölmeye çalıştığı yorumunu yapıyor.
Rapora göre, Rusya'nın 2016'daki Brexit referandumuna müdahale ettiği ifade ediliyor. Ancak uzmanlar Rusya'nın etkisinin düşünülenden çok daha fazla olduğunu dile getiriyor.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR). Wider Europe Programı Direktörü Gustav Gressel, Moskova'nın kendi görüşünü paylaşan tarafları destekleyerek Avrupa Birliği'ndeki dengeleri bozmaya çalıştığını savunuyor.
Bu noktada "Rusya'nın Türkiye'yi kullanarak Avrupa'yı nasıl daha fazla parçaya ayırdığı" sorusu soruluyor.
Gressel'e göre Rusya'nın Türkiye ittifakıyla, Suriye'de Beşar Esed'in varlığını devam ettirmesi ve Amerikan varlığının bu ülkede sonlandırması hayati öneme sahip. Türkiye'nin Suriye'de istediğini aldığına dikkat çeken Gressel bu noktada, "Türkler araçtı çünkü onlar NATO içinde tartışmaları alevlendirerek Washington'a baskı yapılmasına yardımcı oldular" diyor.
Gressel, Avrupa'nın Türkiye'yi yabancılaştırmasının Ankara'nın sınırları açması anlamına geleceği için durumun Brüksel tarafında sert bir tablo anlamına geldiğine dikkat çekiyor.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi uzmanı ayrıca Avrupalı güçlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tehdit dilini tekrarlamasının önüne geçmekte başarısız olduğunu hatırlatıyor.
"Rusya Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya çalışıyor"
Gustav Gressel, Rusya'nın Brexit'e karıştığı iddialarıyla ilgili olarak "Brexit'e neden olduklarını sanmıyorum ama bu konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar." diyor.
Paris'teki ECFR Başkanı Tara Varma da Rusya'nın bir süredir Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını söylüyor. Varma, Putin Rusyasının Sovyetler Birliği dağılmadan önceki gücüne ulaşmak için revizyonist vizyonu takip ettiğini kaydediyor.
Gressel de Rusya elitlerinin büyük güç rekabeti anlamına gelen 19. yüzyıl ideolojisine sahip olduklarını savunuyor.
Rusya'nın "kendi zamanlarının gelmesi için" AB ve NATO'nun çöküşünü beklediğini belirten Gressel, "NATO’yu kaldırırsanız, Rusya'nın Batı’daki nüfuzunun artması oldukça mümkün” diyor.
Diğer yandan Moskova'daki İktisat Yüksek Okulu küresel politikalar uzmanı Igor Kovalev, Rusya'nın İngiltere'deki Brexit referandumuna müdahale ettiğine dair hiçbir kanıt olmadığını dile getiriyor.