Rusya-Ukrayna gerilimi: "Diplomasiden başka alternatif yok"

Rusya-Ukrayna gerilimi: "Diplomasiden başka alternatif yok"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerginlik ile alakalı açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerginlik ve olası askeri bir operasyon konusunda yapılan spekülasyonları endişeyle izlediğini, sahada yaşanan gerilimin derhal sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile ayrı ayrı görüştükten sonra kısa bir basın açıklaması yaptı. Gazetecilerden soru almayan Guterres, diplomasiyi terk etmenin çizgiyi aşmak değil, uçurumdan atlamak olduğunu belirterek tarafların barış yolundan çıkmaması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki tek çözümün “diplomasi” olduğunu vurgulayan Guterres, "Gerilim azalmalı, sahadaki eylemler azalmalı. Kışkırtıcı söylemler olmamalı. Kamuoyuna yapılacak açıklamalar gerilimi tırmandırmak yerine gerilimi azaltmayı amaçlamalı. Taraflar barış yolundan ayrılmamalı. Diplomasinin başka alternatifi yok" dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres’in açıklaması şöyle:

“Avrupa'da olası bir askeri çatışmayla ilgili artan gerilim ve artan spekülasyonlar beni derinden endişelendiriyor. İnsanların çekeceği acıların, yıkımın, Avrupa ve küresel güvenliğe verilecek zararın bedeli aklımıza gelenden çok daha ağır olur. Böyle feci bir durumun olasılığını bile kabul edemeyiz. Önümüzdeki saatler ve günlerde tamamen bu konuyla meşgul olacağım. Bu sabah Rusya Federasyonu ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile görüştüm. Mesajım açık, diplomasi dışında başka bir alternatif yok. Diplomasinin galip geleceğine inancım tam. BM’nin Ukrayna'daki ekibi tam olarak görevinin başında. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak, uluslararası hukukun temel direği BM Tüzüğü’ne tam olarak saygı duyulmasını istemek benim görevim. BM Tüzüğü bellidir, bütün ülkeler uluslararası anlaşmazlıklarını barışı, güvenliği ve hukuku tehlikeye atmayacak bir şekilde barışçı yollarla çözmelidir. Tüm üye devletler, uluslararası ilişkilerinde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, siyasi bağımsızlığına karşı veya BM’nin amaçlarıyla bağdaşmayan herhangi bir tehdit ya da güç kullanmaktan kaçınmalıdır. Devlet başkanları da dahil olmak üzere son zamanlardaki diplomatik temasları memnuniyetle karşılıyorum. Ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor. Herkes çabalarını daha da yoğunlaştırmalı.”

Kaynak: Amerika'nın Sesi

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.