Rusya Ukrayna ile 'basit bir ateşkes' fikrini reddediyor

Rusya Ukrayna ile 'basit bir ateşkes' fikrini reddediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna savaşında ateşkes fikrini reddetti.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş önümüzdeki haftalarda üçüncü yılına girmek üzereyken, müzakere edilmiş bir ateşkese varılması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı.

Özellikle ABD Başkanı seçilen Donald Trump, savaşı sona erdirmek için doğrudan Devlet Başkanları Volodimir Zelenskiy ve Vladimir Putin ile temasa geçeceğini söyledi.

Bu çağrıların ortasında Lavrov basit bir ateşkesin “hiçbir yere varmayan bir yol” olduğunu ve Rusya'nın istediği şeyin Rusya için bağlayıcı güvenlik garantileri içeren bir anlaşma olduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre Lavrov, “Ateşkes hiçbir yere varmayan bir yoldur... Rusya Federasyonu'nun güvenliğini ve elbette komşularımızın meşru güvenlik çıkarlarını sağlamak için tüm koşulları belirleyecek nihai yasal anlaşmalara ihtiyacımız var” dedi.

Lavrov, basit bir ateşkesin Batı'nın bir sonraki çatışma turu için Ukrayna'yı yeniden silahlandırmasına olanak sağlayacağını söyledi.

Ayrıca Lavrov, Rusya'nın nihai ateşkes anlaşmasının “bu anlaşmaların ihlal edilmesinin imkansızlığını” sağlayacak şekilde hazırlanmasını istediğini söyledi.

Başkan seçilen Trump'ın savaşa yaklaşımı konusunda ise Lavrov, yeni yönetimle işbirliği konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Trump ve yeni yönetimindeki üst düzey isimler Putin ve Rusya ile yıllardır dostane bir ilişki içinde. Rusya, Batı ve ABD'ye karşı gölge bir savaş yürütürken bile Trump ve müttefikleri Rusya ile ilişki geliştirmeye ve ABD istihbaratının rapor ve değerlendirmelerinden ziyade Putin'in sözlerine güvenmeye devam etti.

Trump'ın Rusya yanlısı böylesi bir tutumla Ukrayna'yı Rusya'nın zaferi anlamına gelecek bir ateşkese zorlayabileceği ifade ediliyor.

“Sayın Trump yönetiminin, Sayın Kellogg da dahil olmak üzere, çatışmanın temel nedenleriyle ilgileneceğini umuyorum. İstişarelere her zaman hazırız” diyen Lavrov, Trump'ın yeni yönetiminde Ukrayna ve Rusya özel temsilcisi olan Korgeneral (Emekli) Keith Kellogg'a atıfta bulundu.

Rusya saldırgan taraf olmasına ve 2022'de Ukrayna'yı tek taraflı olarak işgal etmesine rağmen, Ukrayna'ya yönelik savaşını güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli bir askeri operasyon olarak çerçevelendirmiş durumda. Rusya, askeri operasyonun başlıca gerekçesi olarak Ukrayna'nın NATO'ya katılma ısrarını gösterdi. Amaç Ukrayna'yı kontrol etmek, Zelenskiy hükümetini devirmek, Ukrayna'nın Rusya sınırında Batı'nın askeri karakolu haline gelmesini önlemek ve Kiev'de Rusya'nın isteklerini yerine getirecek kukla bir rejim kurmaktı.

Putin daha önceki açıklamalarında Ukrayna'nın tarafsızlığı sağlandığı sürece bir anlaşmaya açık olduğunu söylemişti.

Putin geçen ay “Eğer tarafsızlık olmazsa, Rusya ile Ukrayna arasında iyi komşuluk ilişkilerinin varlığını hayal etmek zor” demişti.

Soğuk Savaş'ın sona ermesine ve tarafsızlık beklentisine rağmen Putin o dönemde Ukrayna'nın tarafsız kalmadığını söyledi. Putin bunun yerine Batı'ya yönelik olarak Ukrayna'nın “sürekli olarak yanlış ellerde ve Rusya Federasyonu'nun çıkarlarının aleyhine bir araç olarak kullanıldığını” ifade etti.

Putin, savaşı sona erdirecek herhangi bir anlaşmanın yapılabilmesi için Ukrayna'nın NATO'ya katılmama taahhüdünde bulunması gerektiğini de her fırsatta dile getiriyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.