Rusya Ukrayna yakınlarında nükleer askeri tatbikata başladı

Rusya Ukrayna yakınlarında nükleer askeri tatbikata başladı

Savunma Bakanlığı tatbikatın ilk aşamasında İskender ve Kinzhal füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin "stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanılması konusunda pratik eğitim" içeren tatbikatların ilk aşamasına başladığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ayın başlarında söz konusu tatbikatların emrini vermişti. Moskova tatbikatları, Batılı yetkililerin Rusya için güvenlik tehdidi yarattığını söylediği "militanca açıklamaları" ile bağdaştırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmak üzere Avrupalı askerler gönderme olasılığını gündeme getiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için Londra tarafından sağlanan silahları kullanma hakkına sahip olduğunu söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'un açıklamalarını örnek gösterdi.

Güvenlik analistleri tatbikatın Putin tarafından, Batı'yı Kiev'e silah ve istihbarat sağladığı ancak asker göndermekten kaçındığı Ukrayna'daki savaşa daha derinlemesine girmekten caydırmak için bir ikaz sinyali olarak planlandığını söylüyor.

Savunma Bakanlığı tatbikatın ilk aşamasında İskender ve Kinzhal füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Bakanlık tatbikatın amacının "Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu'na yönelik provokatif açıklamalarına ve tehditlerine karşılık vermek ve Rus devletinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kayıtsız şartsız sağlamak için stratejik olmayan nükleer silahların muharebe amaçlı kullanımına" birliklerin ve teçhizatın hazır olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Tatbikatlar, Rusya'nın Ukrayna'ya komşu olan ve Ukrayna'nın Rusya tarafından kontrol edilen kısımlarını da içeren Güney Askeri Bölgesi'ndeki füze güçlerini kapsıyor.

İki ülke, Rusya'nın geçen yıl taktik nükleer silahlar konuşlandırdığını açıkladığı Belarus'un da tatbikatlara katılacağını belirtti.

Taktik ya da stratejik olmayan nükleer silahlar, tüm düşman şehirlerini yok etmek üzere tasarlanmış stratejik silahlardan daha az güçlüdür, ancak yine de büyük bir yıkıcı potansiyele sahiptirler.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.