Rusya ve Çin, ABD’nin 'Uzay Kuvvetleri'ne tepki gösterdi
Rusya ve Çin yönetimi, ABD’nin uzaya silah yerleştirme misyonuna tepki gösterdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin uzaya silah yerleştirme planının, uzaydaki mevcut güvenlik dengesine ölümcül bir darbe indireceğini açıkladı.
Rusya resmi haber ajansı RIA Novosti'nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi endişelendiren Kosmos-2542 uydusunun hareketinin herhangi bir tehdit teşkil etmediğini ve uluslararası hukuk normlarını ihlal etmediğini açıklayarak, ABD’nin uzay silahları ile ilgili planlarını uygulamaya geçirmesinin uzaydaki mevcut güvenlik sistemine onarımı mümkün olmayan zarar vereceği uyarısında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın detaylarına yer veren Reuters haber ajansı ise haberinde, Rusya’nın uzaydaki sorunları silah kullanmak suretiyle çözmek gibi bir planının bulunmadığı ifadeleri yer aldı.
Çin: ABD uzayı savaş alanına dönüştürecek
Pekin yönetimi geçtiğimiz yılın sonunda yaptığı açıklamada, Washington’ın “Uzay Kuvveti” adı altında yeni bir askeri birlik oluşturmayı ilan etmesiyle, ABD’nin Uzayı bir “savaş alanına” dönüştüreceği konusunda uyarmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, 2020 Askeri Bütçe Yasası’nın onaylarken, Rusya ve Çin’in çıkardığı sorunlara karşı koymak için, ABD’nin bu yeni savaş sahası üzerinde hakimiyet kurmasını sağlayacak bir uzay gücüne sahip olma niyetini doğruladı.
ABD'nin 6. Ordusu: Uzay Kuvvetleri
“Uzay kuvveti”, kara, deniz, hava, deniz piyadeleri ve sahil güvenlik olmak üzere beş kuvvetten meydana gelen ABD ordusunun altıncı kuvveti olacak. Uzay kuvveti kurma kararını imzaladığı sırada Trump, bir grup askere “dünya savaşlarının en modern sahasının uzay olduğunu” söyledi.
ABD Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Barbara Barrett, uzay kuvvetinin başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri’nin uzayla ilgili operasyonlardan sorumlu 16 bin askeri ve sivil personelinden meydana geleceği açıklamasında bulundu.
ABD’nin uzaydaki hegemonyası, uzay teknolojilerini geliştiren Rusya ve Çin’in tehdidi altında olarak görülüyor. Pentagon’a göre tehditler, iletişim kanallarını, uyduları GPS sistemini bozmaktan, Çin’in 2007 yılında başarılı bir şekilde geliştirdiği uyduyu hedef alan karadan havaya bir füze sistemine kadar değişkenlik gösteriyor.
ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) 2019 raporunda, Çin ve Rus istihbarat servislerinin, gözetleme ve keşif faaliyetleri için “sağlam ve yetenekli” alan hizmetleri geliştirdikleri konusunda uyarıda bulunmuştu. Raporda, “Özellikle Çin ve Rusya, ABD’nin uzaydaki varlığına meydan okumak için çeşitli araçlar geliştiriyorlar” ifadelerine yer verildi.