Rusya ve Çin'den BM'nin 'Libya silah ambargosu ihlali' raporuna engel
Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler'in Libya'da savaşan tarafların silah ambargosunu ihlal etmesine yönelik hazırladığı raporun yayınlanmasını engelledi.
Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinin Libya'da savaşan tarafların ve onların uluslararası destekçilerinin silah ambargosunu ihlal etmesine yönelik hazırladığı raporun resmi olarak yayınlanmasını bloke etti.
Raporda Rusya'nın da Libya'daki Birleşmiş Milletler silah ambargosunu deldiği bilgisi yer alıyordu.
Almanya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Günter Sautter, Rusya ve Çin'in söz konusu raporun resmi olarak yayımlanmasını bloke etmesinin ardından konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne getirdiklerini ifade etti.
Berlin, Libya'ya yönelik silah ambargosunu gözlemleyen komiteye liderlik ediyor.
"Birçok delegasyon, uzmanlar panelinin ara raporunun yayınlanmasını istedi." diyen Sautter, raporun yayımlanmasının önemine ilişkin de "Bu çokça ihtiyaç duyulan şeffaflığı ortaya çıkaracaktır. Yapılan anlaşmalara rağmen silah ambargosunu bariz bir şekilde ihlal etmeye devam edenlerin isimlerinin açıklanmasına ve bu ülkelerin utandırılmasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
Ancak toplantının gizli olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen BM diplomatları, Rusya ve yakın müttefiki Çin'in raporun yayımlanmasını yine engellediğini aktardı.
Toplantı öncesi konuşan ve Rusya ile Çin'in raporun yayımlanmasını tekrar engellemesi durumunda Almanya'nın ne yapabileceği sorusunu yanıtlayan Sautter, "Gereken şeffaflığa ulaştığımızdan emin olmak için elimizdeki her türlü kanalı kullanmaya devam edeceğimi temin ederim." dedi.
Libya raporunda Türkiye, Katar, BAE ve Ürdün de var
AP ajansının ulaştığı raporda Türkiye ile Katar'ın Trablus merkezli ülkesinin batısındaki, BM destekli hükümeti desteklediği yer alırken ülkenin doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter'in de Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya tarafından desteklendiği bilgisine yer veriliyor. Libya'da BM silah ambargosunun tamamen etkisiz kaldığı görüşü dile getiriliyor.
Uzmanlar, aralarında Rus özel güvenlik şirketi Wagner Grubu da dahil 11 şirketin yaptırımları deldiğini kaydetti. Keza, Wagner Grubu'nun mayıs ayında Hafter'e destek için bin 200 paralı savaşçı getirdiği daha önce açıklanmıştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 Eylül'de savaşan tarafları ve uluslararası destekçilerini Libya silah ambargosuna uymaya ve paralı askerlerin de geri çekilmesini öngören bir karar çıkarmıştı. 15 üyeli BMGK'da Rusya ve Çin, söz konusu karara çekimser oy kullanmıştı.
Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi oldukları için veto yetkisine sahipler.