Rusya'dan Türkiye'ye '93 Harbi' göndermesi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Osmanlı arasında gerçekleşen '93 Harbi'ne ilişkin resmi Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu.
Suriye'de yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim yaşanırken sosyal medya platformundan yapılan paylaşım dikkat çekti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Twitter'da Bulgaristan'ın bağımsızlığını kazandığı hatırlatılan iletide şu ifadelere yer verildi:
"1877-1878 yılında gerçekleşen Rus-Türk savaşının en kritik çarpışmaları Bulgaristan'da yaşandı. Bulgarlar ülkelerinin Osmanlı yönetiminden kurtulmasını ve San Stefano (Ayastefanos) Anlaşması'nın imzalandığı tarihi 'Ulusal Bağımsızlık Günü' ve milli bayram ilan etti."
'93 Harbi' ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'ydı. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak biliniyor.
Osmanlı devletinin çok ağır bir yenilgi aldığı bu savaşa ilişkin Rus Dışişleri Bakanlığı hesabından yapılan paylaşım dikkat çekti.
93 Harbi ve sonrasında neler oldu?
Bir yıl kadar süren Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı orduları devamlı savunmada kaldı. Batılı devletler gelişmelere tarafsız kalırken arabuluculuk girişimleri oldu.
Özellikle Balkanlarda bu olaylar neticesinde etnik kıyımlar ve sonrasında Anadolu'ya büyük bir göç meydana geldi.
Savaşın sonunda Osmanlı savunma hatları yarıldı ve Rus ordusu İstanbul'a yaklaştı. Osmanlı'nın varlığı tehdit altına girdi ve sonunda Ayastefanos Antlaşması imzalandı.
Antlaşmanın koşullarından kendi çıkarları etkilenen ve bu nedenle memnun kalmayan Batı Avrupa ülkeleri antlaşmayı tekrar müzakere etti ve sonunda 'Berlin Antlaşması' imzalandı. Ne var ki, Osmanlı Devleti, çok fazla toprak kaybetti ve Balkanlardaki nüfuzunu büyük ölçüde yitirdi.
Bir milyondan fazla Osmanlı vatandaşı mülteci konumuna düştü. Bunun yanı sıra Batum'da yaşayan Müslüman Lazlar ve Gürcüler de Osmanlı topraklarına göç etmek zorunda kaldı.
Savaşın en önemli sonuçlarından biri de Rusları İstanbul'a girmemeye ikna eden İngilizlere Kıbrıs'ın geçici olarak verilmesi oldu.