Rusya'nın önemli ilerleme kaydettiği Harkiv saldırısında son durum ne?

Rusya'nın önemli ilerleme kaydettiği Harkiv saldırısında son durum ne?

Bazı askeri analistler Moskova'nın Ukrayna'yı askerlerini diğer sıcak noktalardan uzaklaştırmaya zorlamaya çalışıyor olabileceğini söylüyor.

Rusya'nın Ukrayna'da son 18 ayın en büyük toprak kazanımını elde ettiği Harkiv kenti çevresindeki çatışmalar Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından "çok zor" ancak "kontrol altında" olarak nitelendirildi.

Zelenskiy bu açıklamaları Perşembe günü Rusya sınırından sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunan kuzeydoğu kentinde askeri liderlerle konuşurken yaptı.

Moskova geçen hafta Harkiv bölgesine sınır ötesinden büyük bir kara saldırısı başlatmıştı.

Bu sürpriz hamle Ukrayna'nın silahsız ve teçhizatsız güçlerini daha da geriletti.

Telegram'da bir açıklama yapan Zelenskiy, Ukrayna askerlerinin "işgalcilere önemli kayıplar verdirdiğini” savundu ve ekledi:

"Ancak bölge son derece zor olmaya devam ediyor. Birimlerimizi takviye ediyoruz."

AFP haber ajansının Savaş Araştırmaları Enstitüsü verilerine dayanarak yaptığı analize göre Moskova 9-15 Mayıs tarihleri arasında Ukrayna topraklarının 278 kilometrekaresini ele geçirdi.

Bu, Aralık 2022 ortasından bu yana Rusya'nın tek bir operasyonda elde ettiği en büyük toprak kazanımı oldu.

Ukrayna ordusu daha önce yaptığı açıklamada ilerleyen Rus güçlerini bazı yerlerde durdurmayı başardığını iddia etmişti.

Askeri sözcü Yarbay Nazar Voloshyn Perşembe günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada güçlerinin "Rus işgalcilerin faaliyetlerini önemli ölçüde azalttığını" söyledi.

Voloshyn sözlerine şunları da ekledi: "Düşman hala daha fazla ilerleme için gerekli koşulları oluşturmaya çalışıyor."

Rusya'nın son kazanımlarının çoğu Harkiv bölgesinde gerçekleşti, ancak Rusya doğu Donetsk ve güney Zaporizhzhia bölgelerinde de toprak ele geçirdiğini iddia ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada birliklerinin "tüm cephelerde" ilerlediğini söyledi.

Bazı askeri analistler Moskova'nın Ukrayna'yı askerlerini diğer sıcak noktalardan uzaklaştırmaya zorlamaya çalışıyor olabileceğini söylüyor.

Rus saldırılarının birden fazla cephede yoğunlaşması, Ukrayna ordusunu etkileyen ciddi mühimmat ve insan gücü sıkıntısının altının çizilmesine neden oldu.

Gelişmeler Devlet Başkanı Putin'in Çin'e gerçekleştirdiği ve Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldiği eşine az rastlanır uluslararası ziyaretin öncesinde yaşandı.

Ziyaret sırasında her iki lider de "Ukrayna krizi" olarak adlandırdıkları soruna "siyasi bir çözüm" bulunması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.