Rusya'nın Ukrayna genelindeki bombardımanlarında en az 31 kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna genelindeki bombardımanlarında en az 31 kişi öldü

Çocuk hastanesinde doktor olan Lesia Lysytsia BBC'ye füzenin düştüğü anın "büyük bir ışık, ardından korkunç bir ses" ile "bir filmdeki gibi" olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir çocuk hastanesi Rus saldırıları sonucu ciddi hasar görürken, sabah erken saatlerde ülke genelinde 31 kişi hayatını kaybetti.

Gündüz vakti düzenlenen saldırıda Kiev'de en az 17 kişi hayatını kaybederken, patlamada büyük hasar gören Ukrayna'nın en büyük çocuk hastanesi Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'nde de iki kişi öldü.

Ukrayna'nın orta kesimindeki Kryvyi Rih kentindeki askeri yönetimin başkanı, burada en az 10 kişinin öldüğünü, doğudaki Pokrovsk kentinde üç ve Dnipro'da bir kişinin daha öldüğünü söyledi.

Güvenlik anlaşması imzaladığı Polonya'yı ziyaret etmekte olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy misilleme sözü verdi.

Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Farklı şehirler: Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk, Kramatorsk. Çeşitli tiplerde 40'tan fazla füze. Konutlar, altyapı ve bir çocuk hastanesi hasar gördü," diye yazdı.

Çocuk hastanesinde doktor olan Lesia Lysytsia BBC'ye füzenin düştüğü anın "büyük bir ışık, ardından korkunç bir ses" ile "bir filmdeki gibi" olduğunu söyledi.

"Hastanenin bir bölümü yıkıldı ve başka bir bölümünde de yangın çıktı. Gerçekten hastanenin yüzde 60 veya 70’i çok büyük hasar gördü"

Olay yerinden gelen fotoğraflarda, bazıları serum takılı olan küçük çocukların hastane boşaltılırken dışarıda oturdukları görülüyor.

Dr. Lysytsia, Ohmatdyt'in kanser tedavisi ve organ nakli de dahil olmak üzere birçok işlevi yerine getiren büyük bir hastane olduğunu söyledi.

"Şu anda hastaları en yakın hastaneye tahliye etme sürecindeyiz. [Ancak birçok hasta entübe ve solunum cihazına bağlı durumda ve diğer hastalarla temas edemiyor ya da dışarı çıkamıyor"

Hastane yetkilileri Ukrayna televizyonuna yaptıkları açıklamada vurulan serviste yaklaşık 20 çocuğun tedavi gördüğünü söyledi.

İlk saldırıdan sonraki saatlerde yakınlarda bir patlama daha meydana geldi ve yüzlerce kişi bir alt geçide sığındı.

Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda insanların hastanenin enkazı altında mahsur kaldığını söyledi.

Devlet Başkanı, "Şu anda herkes enkazın temizlenmesine yardım ediyor - doktorlar ve sıradan insanlar" diye yazdı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko hastaneden Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bombardımanın savaşın başlangıcından bu yana başkente yapılan "en kötü saldırılardan biri" olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kiev'deki ayrı bir doğum ünitesinin de düşen enkaz nedeniyle kısmen tahrip olduğunu, dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını bildirdi.

Öte yandan, Kryvy Rih'teki askeri yönetimin başı Oleksandr Vilkul, Telegram mesajlaşma uygulamasında, kente yapılan saldırının ardından en az 10 kişinin öldüğünü ve 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Bunlardan 10'unun ağır yaralı olduğunu söyledi.

Kryvy Rih, Zelenskiy'nin memleketi ve Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgal etmeye başlamasından bu yana Rusya tarafından defalarca saldırıya uğradı.

Dnipro bölge başkanı Sergiy Lysak, Dnipro şehrinde bir kişinin öldüğünü ve altı kişinin de yaralandığını söyledi. Lysak, yüksek katlı bir binanın ve bir iş yerinin vurulduğunu da sözlerine ekledi.

Rus güçlerinin son haftalarda bir dizi köyü kontrol altına aldığı doğu Donetsk bölgesindeki Pokrovsk'ta da üç kişi öldü.

Rus bombardımanı Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin iki günlük resmi bir ziyaret için Moskova'ya geldiği ve Pazartesi günü Kremlin'de Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği sırada gerçekleşti.

Rusya sivil altyapıyı hedef aldığını reddederek saldırıların askeri tesislere yönelik olduğu konusunda ısrar ediyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov saldırılara tepki göstererek ülkenin müttefiklerinden hava savunma sistemlerini hızla güçlendirmelerine yardımcı olmalarını istedi.

"Savunma kabiliyetlerimiz hala yetersiz... Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var"

BM'nin Ukrayna'daki insan hakları izleme misyonu, Rusya'nın hava harekatını yenilemesiyle birlikte son aylarda sivil kayıpların arttığını söyledi. Yakın tarihli bir raporda Mayıs ayının neredeyse bir yıl içinde sivil ölümleri açısından en ölümcül ay olduğu belirtildi.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum