Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir ay geride kaldı
Rusya'nın Ukrayna işgalinde bir ay geride kalırken, iki ülke arasındaki savaş kanlı ve yıkıcı çatışmalara sahne oldu.
Rusya'nın Ukrayna işgalinde bir ay geride kalırken, iki ülke arasındaki savaş kanlı ve yıkıcı çatışmalara sahne oldu.
Rusya, 24 Şubat tarihinde başlattığı işgal hamlesinde, başta balistik ve hipersonik füzelerle seyir füzeleri olmak üzere çeşitli silah ve teknolojiler kullandı.
Bu savaşla beraber aynı zamanda hipersonik füzeler de tarihte ilk kez bir savaşta kullanılmış oldu.
Rusya, saldırıların ilk gününden itibaren genel olarak Ukrayna'nın askeri altyapısını yok etmeyi, hava araçlarını ve hava savunma sistemlerini devre dışı bırakmayı, genel olarak da Ukrayna ordusunu işlevsiz hale getirmeyi amaçladı.
Bu amaç doğrultusunda Ukrayna genelinde çok sayıda havaalanı, hava üssü, askeri üs, stratejik üs ve tesis vuruldu.
Hava sahasında durum
Rusya, ilk ve temel amaç olan Ukrayna hava sahasını domine etmeyi de henüz tam anlamıyla başarabilmiş değil.
Bölge kaynakları, Ukrayna'nın son birkaç gündür herhangi bir hava aracı kaldıramadığını, bunun da hem sahadaki pistlerin hem de uçuş sistemlerinin kullanılamaz hale getirilmesiyle ilgili olduğu görüşünde.
Ancak Ukrayna ordusunun sahip olduğu hava savunma sistemleri, ayrıca Batılı ülkelerce verilen Stinger uçaksavar füzeleri halen saf dışı bırakılamadı.
Bu da Rusya'nın Ukrayna üzerinde hava harekatlarını dilediği gibi icra edememesi sonucunu doğuruyor. Rusya halen Ukrayna hava sahasını kontrol altına almak için girişimlerini sürdürüyor.
Sahada son durum
Rus ilerleyişi ise ağır kayıplara rağmen genel hatlarıyla devam ediyor.
Başkent Kiev'i kuzeybatı ve kuzeydoğu yönlerinden kuşatan Rusya, Ukrayna'nın Çernihiv, Sumi, Konotop, Harkov, Mariupol, Mykolaiv gibi şehirlerini de askeri yönden etki altına almış vaziyette.
Rus ordusunun sahada, Suriye'de yaptığına benzer şekilde, Ukrayna askerlerini kuşatma ve parçalara ayırarak teslim alma stratejisi izlediği göze çarpıyor.
Bu kapsamda özellikle Donbass bölgesindeki cephe hattının geriden kuşatılmasına yönelik adımlar atılırken, Ukrayna ordusunun kuşatmadan kurtulmak için yer yer geri çekilmesi, bunun da cephe hattının yarılması sonucunu doğurmasından endişe ediliyor.
Harita | Rusya'nın Ukrayna işgalinde son durum
Kuzeyde Kiev'in çevresinde Rus konuşlanması sürerken, güneyde Mariupol şehir merkezinin Rus kontrolüne girmesiyle, çatışmaların Zaporija, Dnipro, Kryvi Rih, Poltava gibi şehirlere ve Donbass cephe hattına taşınması bekleniyor.
Bunlara ek olarak Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları da şiddetleniyor.
Diplomasi ve ekonomi
Savaşın hararetinin yansıdığı diğer iki alan da diplomasi ve ekonomi.
Batılı ülkeler, Rusya'yı diplomatik ve ekonomik olarak kuşatma girişimlerine devam ediyor. İşgalin ilk günlerinde çakılmaya başlayan Rus Rublesi ise toparlanmaya başlamış durumda. Savaş öncesinde 80 bandında bulunan, işgalle beraber 140 rubleye kadar yükselen dolar kuru, 100 ruble civarında dengelendi.
Özellikle Çin ve Hindistan'ın Batı bloğundan yana tavır almaması, BAE ve Suudi Arabistan'ın benzer tutumu Rusya'nın daha fazla yalnızlaşmasının önüne geçti. Rusya'nın G20'den çıkarılmasına yönelik girişimlerin de Çin engeliyle karşılaşacağı düşünülüyor.
ABD Çin'in Rusya'ya yardım etmesinden endişeli
Öte yandan Ukrayna, Macaristan'ı da, Ukrayna'nın Transkarpatya bölgesini ele geçirmek için Rus işgaline ses çıkarmamakla suçladı. Balkanlarda da bilhassa Sırbistan, Rusya'ya yönelik desteğini ortaya koymuş durumda. Savaşın bu bölgede de gerginliği had safhaya taşıdığı dikkat çekiyor.
Tüm bunlara ek olarak, başta Libya ve Suriye olmak üzere çeşitli bölgelerden Rusya'ya, ABD ve Avrupa'dan da Ukrayna'ya savaşmak üzere paralı askerler ve gönüllüler gitmeye devam ediyor.
Enformasyon savaşı
Sahadaki duruma ek olarak, enformasyon alanında da ciddi bir savaş yaşanıyor.
Batı medyasının desteğini arkasına alan Ukrayna'nın propaganda alanında durumu önde götürdüğü göze çarparken, Rusya da güçlü propaganda makinasını devreye sokmuş durumda.
Her iki taraf da özellikle internet ve sosyal medya üzerinden, karşı tarafın moralini bozmak için ciddi girişimlerde bulunuyor. Sahadaki son durumun, özellikle askeri kayıpların yanlı ve abartılı bir şekilde aktarıldığı, bununla beraber karşı tarafa savaşın kaybedildiğine yönelik bir izlenim verilmek istendiği dikkat çekiyor.
Bunların yanı sıra, siber saldırılar da yoğunlaşmış durumda. Rusya'nın Ukrayna kurumlarını hedef alan saldırılarına karşılık olarak, Ukrayna da benzeri girişimlerde bulunuyor. Son olarak bir Rus haber sitesi hacklenerek, siteye Rusya'nın 10 bin asker kaybını itiraf ettiğine dair bir haber yüklendi. Bu girişimlerle Rus toplumunun da tepkisinin artırılması hedefleniyor.
İlk ayını geride bırakan çatışmalar, halen bitmekten oldukça uzak görünüyor.
Kaynak: Mepa News