Saldırılara 'ara vereceğini' duyuran İsrail ordusu katliama devam ediyor

Saldırılara 'ara vereceğini' duyuran İsrail ordusu katliama devam ediyor

ABD'li Demokratlar, Biden yönetiminin baskısı üzerine İsrail'e silah satışını destekleme kararı aldı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, İsrail'in Gazze'nin orta kesimlerindeki çeşitli bölgeleri bombalaması sonucu gece boyunca en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Saldırılar arasında El Rai ailesinin Nuseyrat'taki evine düzenlenen ve en az sekiz kişinin ölümüne neden olan saldırı da bulunuyor.

Filistin'in Wafa haber ajansı da İsrail ordusunun yardım akışını kolaylaştırmak için çatışmalara "ara verdiğini" duyurmasına rağmen İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırı düzenlediğini bildirdi.

Gazze'nin merkezine yönelik yoğun bombardıman, üst düzey bir İsrailli müzakerecinin AFP'ye Hamas'ın elindeki onlarca rehinenin "kesin olarak" hayatta olduğunu söylediği sırada gerçekleşti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla ajansa konuşan müzakereci, İsrail'in tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamadan savaşı sona erdiremeyeceğini çünkü Hamas'ın "taahhütlerini ihlal edebileceğini... ve müzakereleri 10 yıl uzatabileceğini" düşündüğünü söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan ateşkes planına atıfta bulunan yetkili, "Çünkü ilk aşamada, ikinci aşama hakkında müzakereler yürütmemize dair bir madde var” dedi ve ekledi: "İkinci aşama ise erkek rehinelerin ve erkek askerlerin serbest bırakılması."

Müzakereci, İsrail'in Biden'ın planına yeşil ışık yaktığını ve Hamas'tan onay beklediklerini ileri sürdü.

Filistinli grup daha önce sadece Gazze'de kalıcı ateşkesi garanti eden bir anlaşmayı kabul edeceklerini, çünkü İsrail'in planın ilk aşamasından sonra saldırılarına devam edebileceğinden endişe ettiklerini belirtmişti.

İsrailli yetkili Hamas'la bir anlaşmaya varılamaması halinde İsrail ordusunun "Gazze Şeridi'nde şu anda olduğundan daha az yoğun olmayan bir şekilde savaşmaya devam edeceğini" söyledi.

"Farklı ama yoğun bir şekilde.”

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden ve hiçbir hedef gözetmeyen saldırılarında 37.000’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Washington Post'un haberine göre ABD'de, İsrail'e 50 adet F-15 savaş uçağını da içeren büyük bir silah satışını engelleyen iki Demokrat milletvekili katliamlar son hız devam ederken bu satışı desteklemeyi kabul etti.

Washington Post'un ismi açıklanmayan üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre Temsilci Gregory Meeks ve Senatör Ben Cardin, Biden yönetiminin yoğun baskısı sonucunda anlaşmayı onayladı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi iletişim direktörü Eric Harris Post'a yaptığı açıklamada, "Senatör Cardin'in yaşadığı her türlü sorun ya da endişe, yönetimle devam eden istişarelerimiz aracılığıyla ele alındı ve bu nedenle bu sürecin devam etmesine izin vermeyi uygun buldu" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

katki.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.