"Şam'ı özgürleştiren adam": Çocukluk komşularının gözünden Ahmed Şara
Suriye'nin başkenti Şam'ın Mezzeh mahallesinin ara sokaklarında, ülkenin yeni Devlet Başkanı 43 yaşındaki Ahmed Şara'nın komşuları onun çocukluk ve gençlik yıllarını anlattı.
Çarşamba günü Suriye'nin geçici devlet başkanı ilan edilen Şara, 8 Aralık 2024'te Şam'ın ele geçirilmesiyle sonuçlanan ve 61 yıllık Baas Partisi rejimi ile 53 yıllık Esed ailesi iktidarına son veren Suriyeli grupların operasyonlarına liderlik etmişti.
"Az konuşan ve sessiz bir adam"
Mezzeh mahallesinde berberlik yapan Muhammed el Arabi, sonraları ülke tarihinde önemli bir isim olacak Şara'nın çocukluğunu şöyle anlatıyor: “Ahmed Şara Suudi Arabistan'dan döndüğünde henüz çocuktu. Dördüncü ya da beşinci sınıftaydı ve ilkokulu Ömer bin Hattab Okulu'nda okudu, daha sonra Ömer bin Abdülaziz Okulu'na geçti. El Şafii camisine giderdi ve orada arkadaşlar edinirdi, liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başladı ama eğitimini tamamlamadı.”
Ahmed Şara'nın arkadaş canlısı, kibar ve nazik biri olduğunu söyleyen El Arabi, yumuşak dilli ve sessiz bir yapıya sahip olduğunu belirtti.
“Ailesi tanınmış bir aileydi” diyen El Arabi, "Babasının bir emlak ofisi, erkek kardeşinin bir bakkal dükkanı ve birkaç kardeşi daha vardı" dedi.
El Arabi, Ahmed Şara'yı televizyonda gördüğünde şaşırdığını söyledi ve “Onun bu konuma gelmesini beklemiyordum ama inşallah gerçek bir liderdir” dedi ve ekleid: “Şam'ı özgürleştiren bir adam, Allah'a şükürler olsun.
Ahmed Şara Şam'a girdikten sonra mahallesini ziyaret etti diyen El Arabi, "Aniden bizi ziyaret etti ve insanlar onun etrafında toplandı ve gelip beni içtenlikle selamladı, durumumu, sağlığımı, arkadaşlarımı ve kardeşlerimi sordu" dedi.
“O bizi zalimden kurtardı. Ahmed Şara'nın mahallemize gelişiyle de büyük bir sevinç duyduk” dedi.
"Komşuları onu çok severdi"
Ahmed Şara'nın çocukluğuna tanıklık eden bir başka komşusu Muhammed İsfahani ise 1996'dan bu yana Şara'nın Mezzeh'deki evinin bulunduğu sokakta bir bakkal dükkanı işletiyor.
“Burada bir bakkal dükkanı açma şerefine nail oldum” diyen İsfahani, “Burada El Şafii Camii var ve cami görevlileri çok nazik insanlar, aralarında hocamız Ebu Hayr Şükri de var ve Ahmed de (Şara) onun öğrencilerinden biriydi” dedi.
İsfahani, “Kime sorsanız size kimseyle bir sorunu olmadığını ve kimseyi rahatsız etmediğini söyleyecektir” dedi.
İsfahani, "Komşuları onu çok severdi. Ben buna şahidim" dedi ve Ahmed Şara'nın "iyi eğitimli bir aileden geldiğini" sözlerine ekledi.
"Bir okuma ve tarih aşığı"
El-Mazzeh'teki El Şafii Camii imamı Muhammed Ebu Hayr Şükri şunları söyledi: “Sayın Ahmed Şara'nın 1997 ya da 1998 yılında küçük yaşta camimize geldiğini ve Kuran eğitimi aldığını hatırlıyorum. Kur'an'ın bir kısmını burada ezberlediğine biliyorum." dedi.
Şukri, liderliğin Ahmed Şara'nın doğasında olduğunu ve arkadaşlarına ev dışındaki faaliyetlerinde liderlik etmeyi sevdiğini söyledi.
Şukri'ye göre Şara okumayı, özellikle de tarih okumalarını çok severdi ve antik ve modern tarihi okurdu.
Şukri, Ahmed Şara'nın yaklaşık dört yıl boyunca kendisinden ders aldığını ve adaletsizliğe karşı durmanın onun doğasında olduğunu, bu nedenle ülkesini terk ederek Irak'a gittiğini ve orada halkını savunduğunu söyledi.
Şukri, Şara'nın Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'deyken bir hükümet ve bakanlıklar kurduğunu söyledi.
"İdlib'de Ahmed Şara'nın devrimci anlayıştan devlet anlayışına geçişi çok önemliydi. Dini bakış açısından ulus ve devlet anlayışına geçti."
Mazzeh'deki El Şafii Camii'nin imamı ülkenin toplumsal değerlerine saygı gösterilmesinin önemini vurgulayarak yeni yetkililerin Suriye'nin bir kesimini kayırmaması gerektiğini söyledi.
"Ahmed Şara, Şam düşünce ekolü olarak bilinen ılımlılığa doğru yürüdü” dedi ve ekledi:
"Bence Ahmed Şara başarılı bir lider ve çok özel bir insan çünkü okumaya ve bilime büyük önem veriyor. Çok diplomatik ve yeni Suriye'nin inşasında akıllı bir politika yürütüyor”
Şara'nın ülkeyi yönetecek güce sahip olup olmadığı sorulduğunda Şukri, “Her zaman söylüyorum, yönetim tek bir kişi tarafından yapılamaz, bir lider ve çevresi olmalı” dedi ve ekledi:
“Eğer onu desteklemezsek başarılı olamaz, Ömer'i (bin Hattab) ya da diğerlerini getirin, eğer yanında kimse yoksa başarısız olur, bir liderin yanında arkadaşları ve halkı olmalıdır ve halkımızın Ahmed Şara'nın etrafında toplandığını görüyoruz.”
Ahmed Şara'nın şeyhiyle görüşmesi
Şukri, Ahmed Şara ile Şam'da yaptığı görüşme hakkında şunları söyledi: “Kendisini ziyaret ettiğimde beni sıcak bir şekilde karşıladı, alnımdan öptü ve yeni bir Suriye'yi nasıl inşa edeceğimizi ve toplumun tüm kesimlerini nasıl bir araya getirebileceğimizi konuştuk.
Eğer kendisine bir tavsiyemiz olursa bunu kendisine iletiriz. Eğer bir hata görürsek bunu bildirmek bizim görevimizdir. Son ziyaretimizde kendisine Suriye'nin inşası konusunda tavsiyelerde bulunduk.”
Ahmed Şara ve beraberindekilerin ülke yönetimini ağır bir yükle devraldıklarını belirten Şukri, "Sanırım zamana ihtiyacımız var. Allah'tan ona ve ekibine yardım etmesini diliyoruz. Allah'tan ona ve ekibine bu ülkeyi yeniden inşa etmeleri için yardım etmesini diliyoruz." dedi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera