Seçim sonuçlarının halen açıklanmadığı Pakistan'da siyasi kriz devam ediyor
Siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklarla çalkalanan Pakistan'da 8 Şubat'ta gerçekleştirilen seçimin sonuçları halen açıklanmış değil.
Üst düzey bir parti yetkilisi, Pakistan'ın iki büyük partisinin Pazartesi günü bir araya gelerek, sonuçsuz kalan seçimlerin ardından bir azınlık koalisyon hükümeti kurulması konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacaklarını söyledi ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın önemini vurguladı.
Analistler, yavaş büyüme ve rekor enflasyonun yanı sıra artan şiddet olayları ve ekonomik krizle boğuşan 241 milyonluk ülkenin, zor kararlar alma yetkisine sahip istikrarlı bir hükümete ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Görüşmelerde eski Başbakan Şahbaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N) partisine liderlik eden İshak Dar, Pazar günü sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, “Taraflar henüz nihai noktalar üzerinde anlaşmaya varmadı" dedi.
Dar, güç paylaşımı için "çeşitli teklifler üzerinde müzakerelerin devam ettiğini" de sözlerine ekledi.
Eski Dışişleri Bakanı Bilawal Bhutto Zardari'nin partisi Pakistan Halk Partisi (PPP) PML-N'ye şartlı destek verdiğini açıklayarak Şerif'in hükümeti kurması için oy vereceğini ancak kabinede görev almayacağını söyledi.
Pakistanlı yetkili seçimlerde hile yapıldığını itiraf etti
Dar, ulusal yayın yapan Geo TV'ye verdiği demeçte "Siyasi partilerin bir koalisyon hükümeti kurmasına prensipte karar verildiğini teyit edebilirim" dedi.
Ağustos ayına kadar 16 ay boyunca Güney Asya ülkesinin başbakanlığını yapan 72 yaşındaki Şahbaz Şerif, PML-N başkanı olan ağabeyi Navaz Şerif tarafından koalisyonun bir sonraki başbakan adayı olarak gösterildi.
Pakistan geçen yaz Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı 3 milyar dolarlık kurtarma paketiyle iflasın eşiğinden döndü ancak kreditörün desteği Mart ayında sona erecek ve bu tarihten sonra yeni ve uzun vadeli bir programa ihtiyaç duyulacak.
Yeni bir programın hızlı bir şekilde müzakere edilmesi yeni hükümet için kritik öneme sahip.
Yeni hükümet, hapisteki eski başbakan İmran Han'ın desteklediği bağımsız milletvekillerinin meclisteki en büyük grubu oluşturması nedeniyle daha fazla siyasi gerilimle de karşı karşıya kalabilir.
İmran Han’ın desteklediği grup ülkeyi perde gerisinden yöneten ordunun çıkarlarıyla ters düşüyor ve seçimlerde hile yapıldığını öne sürüyor.
Geçici hükümet ve seçim komisyonu bu suçlamaları reddederken bazı Pakistanlı yetkililer seçimlere hile karıştırıldığını ifade eden açıklamalarda bulundu.
Kaynak: Mepa News